Het kleine eiland

Jufelsie Jufelsie
20 mrt 2020

Ga je mee naar Het kleine eiland? Met mijn kleuters heb ik er een kijkje genomen. Het was er heel gezellig, totdat de ganzen alle planken weg pikten en er geen brug meer naar het eiland was.
Het kleine eiland is een verhaal wat meteen de aandacht van de kinderen trekt en vasthoudt. Ze horen dat de dieren het heel gezellig hebben met elkaar en met z’n allen voor de boerderij zorgen. Wanneer de ganzen besluiten de planken weg te halen, verrast dit de kinderen en komen er verschillende reacties los. Dit is een mooie aanleiding om in een kringgesprek over te praten. Daarna ontdekken de kinderen wat de consequentie van deze actie is. De ganzen doen hierna hun best, maar hebben het zwaar op het eiland. Ze zien in dat ze de andere dieren nodig hebben om kleine werkzaamheden op het eiland te doen. Langzaam gaan ze dit beseffen, maar willen dit niet toegeven. Pas als er vossen op het eiland komen en hen aanvallen, zijn het hun ‘oude’ dierenvrienden, die hen redden. Ze beseffen dat vriendschap heel waardevol is en herstellen de brug.
Het kleine eiland is een verhaal waar het gaat over vriendschap, elkaar helpen, vertrouwen en zorgen voor elkaar. Passend bij de belevingswereld van de kinderen wordt dit op een geweldige manier duidelijk gemaakt.
De illustraties sluiten hier perfect bij aan. Kinderen zien de situatie voor zich en herkennen de emoties van de dieren. Ze herkennen de gevoelens blij, boos, trots, verdriet en angst. In een kringgesprek kun je hier nog aandacht aan besteden. Het boek kan een goede bijdrage leveren aan de sociaal-emotionele ontwikkeling bij jonge kinderen. Het is daarom fijn om samen met ze een kijkje te nemen op Het kleine eiland.

Meer recensies van Jufelsie