Altijd iets geks met Foeksia de miniheks!

Jufelsie 03 maart 2024
In een Heksenbos hier ver vandaan woont Kwark, een tovenaar met een houten been. Op een dag vond hij een ei. Uit dat ei kwam een hele kleine miniheks. Ze kreeg de naam Foeksia.
Foeksia is ondeugend, eigenwijs en nergens bang voor. Ze heeft een hart van goud en wil iedereen helpen. Met Foeksia beleef je de leukste, gekste avonturen. Een aantal avonturen zijn gebundeld in Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de Miniheks.
Ontmoet je Foeksia voor de eerste keer dan vind je voor in het boek een kennismaking. Daar lees je kort over ‘Hoe het allemaal begon…’.
In Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de Miniheks zijn vijf avonturen gebundeld. In een mooie inhoudsopgave staan de titels, ieder in een kleur, netjes onder elkaar. In het eerste avontuur De allergrootste vriend wil Foeksia Grobje haar allergrootste vriend voorstellen. Voordat het zover is ontmoet Grobje de allerkleinste, de allergroenste, de roodste, de allergrootste en haar mensenvriendje.
Naast dat de heksen op de Heksenschool veel leren gaan ze ook een dag op schoolreis. In de bezembus vertrekken ze naar de Heksenling, een groot pretpark. Deel twee Heksenschoolreis is een spannend avontuur.
In Een huis vol spoken bezoekt Foeksia haar mensenvriend Tommie. Tommie heeft nare dromen. Foeksia gaat op zoek naar de spoken, die Tommie wakker houden. Ook in het vierde deel Toverschaatsen speelt Tommie een rol. Nu is het winter en met een aantal vrienden is Tommie op het ijs. Het schaatsen lukt hem niet en hij wordt flink uitgelachen. Dat laat Foeksia niet lang gebeuren. Ze grijpt in. In het laatste deel Het geheim van Kwark lezen we hoe de tovenaar aan zijn houten been is gekomen. Om een prinses te redden heeft hij zijn been geruild met een houten been van zeerover Boze Eenbeen. Die had namelijk een prinsesje ontvoerd! Kwark is nu gewend aan zijn been. ‘Het maakt zo’n lekker geluid wanneer ik loop.’
Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de Miniheks is een heerlijk boek vol leuke, grappige, verrassende avonturen. Foeksia is een creatie van Paul van Loon. De verhalen zorgen voor een grote betrokkenheid. Het kleine heksje is grappig en heeft bijzondere vrienden. Haar Wakkabakkaboe klinkt vrolijk en wordt door de kinderen snel opgepikt. Zodra ze dit horen, wordt dit herhaald. Daarnaast spelen twee andere heksen: Grit en Murmeltje ook een rol. Zij zijn niet aardig en liggen nogal eens dwars.
De avonturen zijn spannend en verrassend. Soms duurt het even voordat we ergens achter komen en zijn we benieuwd hoe het afloopt. Gelukkig is daar Foeksia. Met haar leuke, vlotte toverspreuken weet zij alles een juiste draai te geven. Deze spreuken zijn op rijm en vaak volgt er een actie. Zo zorgt Foeksia dat een bezem alle spinnenwebben opruimt en dat een flinke wind gaat waaien rondom de heksenketel. Deze wind sleurt een trol de lucht in. De heksen zijn gered en vervolgens lachen we erom. We roepen enthousiast Wakkabakkaboe.
De prachtige tekeningen zijn van Saskia Halfmouw. Elk nieuw verhaal begint met een mooie paginagrote tekening, die ons al iets verklapt over het volgende avontuur. Grappig is dat deze in een leuk kader staan. Zo zien we o.a. de omtrek van een toverfles, een spook en een haardvuur.
Foeksia is te herkennen aan haar roze jurk en toverhoed. Ook de andere heksen hebben ieder een kleur. Zo is Grobje de heks in het blauw en heeft Murmeltje een oranje jurkje aan en hoed op. De kleuren zijn helder en warm.
Tot slot vinden we achter in het boek een mooi nawoord van Paul van Loon. Hij wenst iedere lezer, voorlezer en luisteraar heel veel plezier toe met Foeksia.

Wakkabakkaboe!

Meer recensies van Jufelsie