Er was eens..... een nieuw sprookjesboek
Er was eens een boek met de titel Zeg Roodkapje… van Hannie & Kees Buenen. Op de voorkant herkennen we een aantal sprookjesfiguren. Naast Roodkapje zien we Klein Duimpje achter een boom vandaan komen, een geitje laat zijn kop zien en een kikker zit tussen het gras. Ook zien we een wolf in een hoek zijn tong aflikken. We zijn benieuwd naar de inhoud van dit boek.
Zeg Roodkapje is een prachtige bundel met twaalf sprookjes herschreven door Wendy Buenen. We ontmoeten o.a. Assepoester, het lelijke jonge eendje en de kikkerprins. We zien de nieuwe kleren van de keizer en de rode schoentjes dansend door de straten.
Alle sprookjes beginnen met ‘Er was eens’, ze zijn niet te lang en hebben een mooie opbouw. In elk verhaal gebeurt er iets wat de kinderen prikkelt. Het wordt spannend of er komt toverkracht aan te pas. Zo vinden Klein Duimpje en Hans en Grietje de weg naar huis niet meer terug en prikt Doornroosje zich aan de spoel van een spinnenwiel, waardoor het hele kasteel in slaap valt. Iedereen wil de afloop horen. Heel fijn dat alles goed komt en de verhalen eindigen dan ook met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’.
Wat dit boek uniek maakt, is dat er bij elk sprookje een bijpassend liedje zit. ‘Zeg Roodkapje’ kent iedereen, maar de andere elf liedjes zijn nieuw. Deze hebben een vrolijke en vlotte melodie en vertellen muzikaal het sprookje. Achter in het boek vind je een QR-code. Met deze code kun je alle liedjes op Spotify beluisteren. Ze zijn gezongen door Joany Buenen. De tekst van het lied vind je in het boek na elk sprookje.
Zodra we de muziek horen, beginnen we te bewegen en neuriën mee. De teksten zijn op rijm en niet moeilijk. We kennen ze snel uit ons hoofd. Het lied over ‘Klein Duimpje’ nodigt uit tot bewegen. Trip, stamp, sluip, gaap, sst, snurk of hop mee. Geweldig dat dit gecombineerd wordt met unieke geluiden. Met het lied over het ‘Lelijke jonge eendje’ leren we de seizoenen kennen en we tellen tot zeven met het lied van ‘De wolf en de zeven geitjes’. Bij elk lied is wel een passende activiteit te bedenken.
Saskia Halfmouw heeft prachtige tekeningen gemaakt. Ze zijn kleurrijk, sfeervol en een tikje magisch. Alles wat bij een sprookjeswereld hoort. Het water loopt in onze mond bij het zien van al het lekkers waar Hans en Grietje van smullen. We lachen om de blote keizer die voor de gek is gehouden en kiezen een favoriete dwerg uit bij Sneeuwwitje. De illustraties trekken onze aandacht en we genieten van kleine, leuke details.
Zeg Roodkapje… is een boek waar we met plezier uit voorlezen en zingen. Sprookjes zijn nog nooit zo leuk geweest!