Liefdevolle levenslessen
Wat zou jij je geliefde, je kinderen, je beste vriendin mee willen geven uit een boek? Is er een boek met een mooie boodschap, een prachtige quote, een herinnering aan een speciale gebeurtenis?
In de bibliotheek vol herinneringen creëert Sally een bibliotheek vol boeken voor haar dochter Ella, die van haar vervreemd is. Ondanks de fysieke en emotionele afstand, koopt Sally elk jaar een boek voor Ella, en schrijft daarin een hartverwarmende boodschap. Een levensles. Een hart onder de riem. Een duwtje in de goede richting. Wanneer Sally een ongeluk krijgt, komt Ella toch naar Engeland om haar moeder te verzorgen. Weten boeken moeder en dochter weer met elkaar in het reine te brengen?
Het idee van een bibliotheek vol herinneringen spreekt mij ontzettend aan, een boekenkast vol boeken waarmee je een ander iets wil vertellen over het leven, wie wil dat nou niet (maken, danwel ontvangen). De combinatie met het thema alzheimer, maar ook thema's als rouw en vervreemding van elkaar in dit boek zorgt bovendien voor een emotioneel geladen verhaal. Een verhaal dat je meesleept tot het eind, waar je eigenlijk niet meer van loskomt.
Wel vond ik dat het boek, zeker in het begin, wat warrig leest, omdat de mate van vervreemding niet heel erg duidelijk is. Geen halszaken, maar het zorgde er toch voor dat ik wat chaos had tijdens de start. Eenmaal daar doorheen werd het verhaal steeds aangrijpender, tot ik uiteindelijk met zakdoekjes in mijn hand het één na laatste hoofdstuk las. Het boek staat bol van prachtige levenslessen, en verhaalt van een geweldige gemeenschap, waar met warmte en liefde naar elkaar wordt omgekeken.
Een prachtig boek, met niet alleen een mooi verhaal, maar ook nog eens een boodschap over onbevooroordeeld naar de wereld kijken, en dat ware rijkdom niet van geld komt, maar dat ware rijkdom zit in hoe jij anderen behandelt.