Robovangers
In dit tweede deel van de serie moeten Chip en Bos een oplossing bedenken voor een grote groep verdwenen robots. Waar zijn ze naartoe? En wat heeft de geheimzinnige mevrouw Klaar ermee te maken, die overal lijkt op te duiken? Samen met hun eigen robots beleven Chip en Bos een spannend avontuur, waarin ze snel moeten handelen om de stad te redden.
Ik vond het even wennen dit boek. Er zijn heel veel personages, zowel mensen als robots, en het is even inkomen met wie wie is, en wie 'goed' is en wie 'slecht'. Gelukkig staat er aan het begin van het boek wel een soort overzicht met de diverse robots, waardoor het iets makkelijker wordt. Als je eenmaal gewend bent aan de schrijf- en tekenstijl, dan leest het boek als een trein. De gebeurtenissen wisselen zich vlot af, en de spanning bouwt zich mooi op. Gelukkig komt het aan het einde allemaal goed.
Robovangers is een boek waarin afbeeldingen en tekst op een fijne wijze met elkaar afgewisseld worden. Het is niet een graphic novel in die zin dat er alleen maar plaatjes in staan, er staat best nog wel wat tekst in. Toch zijn er heel wat afbeeldingen en stukjes 'stripverhaal' tussendoor, die een goede afwisseling vormen met de tekst. Dit maakt het een fijn boek voor kinderen die liever niet teveel tekst lezen.
Het thema van Robovangers is bovendien erg actueel: de opkomst van robots in een huishouden, de mate waarin een robot zelf na kan denken, en hoe wij als mensen ons daartoe verhouden. Deze best ingewikkelde thema's worden op een heel toegankelijke manier beschreven voor kinderen van een jaar of acht, wat heel tof is. Daarnaast vormt de hechte vriendschap van Chip en Bos een prachtig centraal thema, met als mooiste voorbeeld de 'paniekmoppen' die Bos vertelt, wanneer hij merkt dat zijn beste vriend in paniek raakt.
Al met al een boek dat de boekenkast in de klas weer mooi uitgebreid heeft, zeker qua thematiek