Dit boek moet je lezen

jufjantineleest 01 juli 2024
Sommige boeken móet je gewoon lezen, en onmogelijke wezens van Katherine Rundell is daar één van. Geloof me maar. Zeker kinderen die dol zijn op fantasy en avonturen zullen dit boek fantastisch vinden, maar ook ouders en leerkrachten zullen van dit verhaal smullen.

In onmogelijke wezens maak je kennis met Christopher die in de vakantie naar zijn opa, ergens ver weg op het Schotse platteland moet. Wanneer hij plotseling oog in oog staat met magische wezens die hij tot dan toe alleen uit verhalen kende, blijkt de ogenschijnlijk saaie vakantie toch spannender te worden dan verwacht.

Samen met Mal, een meisje met een vliegende cape en een babygriffioen moet hij de eilandengroep 'de Archipel' redden van de ondergang, door ervoor te zorgen dat de magie op de eilandengroep behouden blijft. Mal en Christopher beginnen daarom aan een sapnnende tocht door het woeste landschap van de Archipel. Ze ontdekken dat er kwade machten aan het werk zijn, en moeten heel wat uitdagingen doorstaan, en hulp van gevaarlijke wezens inroepen om hun taak te vervullen.

Katherine Rundell weet je met haar beeldende schrijfstijl een wereld vol magie en magische wezens binnen te trekken. Je komt oog in oog te staan met sfinxen, draken, meerminnen, centaurs en nog heel wat meer bekende en minder bekende fabeldieren. Het verhaal leest als een trein, en je ziet de wereld absoluut voor je. Het bestarium aan het begin van het boek én de mooie landkaart helpen bovendien om je een beeld te vormen van de wereld en haar bewoners.

Naast het mooie verhaal, biedt het onmogelijke wezens ook mooie gespreksopeningen voor een gesprek over ethiek, over het behoud van de natuur en het dierenrijk, maar ook over het maken van keuzes die het grotere geheel in het oog houden, meer dan alleen jezelf.

Ik vond het een prachtig boek, en hoop dat heel veel kinderen (en volwassenen) hier ook van zullen genieten. Ik kan hem iedereen aanraden! Voorwaarde is wel een redelijk goed begrijpend lezen niveau, dus voor leerkrachten: niet elke leerling zal in dat opzicht het verhaal aankunnen. Dit maakt overigens wel dat het ook geschikt is voor de eerste leerjaren op het voortgezet onderwijs.

Veel leesplezier

Meer recensies van jufjantineleest