Weer genieten op De Groene Meander

Jufwillemijnopallstars 10 september 2025
“Tess ontfermt zich over de volkstuin van haar vader. Maar waar alles groeit en bloeit, komt ook het verleden weer boven.”

Vlinders en violen is het tweede deel in de duologie Op de volkstuin. We zijn weer op De Groene Meander, maar lezen deze keer mee met Tess. Zij is de dochter van “buurman Jan”. Na een beroerte zit hij in een revalidatiecentrum en Tess doet haar best om haar vader te helpen. Het onderhouden van de volkstuin hoort daar ook bij, al wil Tess dat absoluut niet door de herinneringen die ze heeft aan het complex.

Toch gaat Tess naar De Groene Meander en daar ziet ze Rayan. Ze kent hem nog van vroeger, toen het nog leuk was op de tuin… Beetje bij beetje krijg je als lezer te weten wat er gebeurd is 13 jaar geleden. Ook lees je stukjes over de baan van Tess, die toch niet zo goed lijkt te passen.

Er zijn veel terugkomende personages, laten we Sjaak zeker niet vergeten! En ook dit keer heeft een kabouter weer een rolletje, klein weliswaar. Het complex krijgt te maken met vandalen, Sjaak heeft daar natuurlijk ook weer een passende oplossing voor.

Vlinders en violen heeft rouw als thema, daardoor denk ik dat veel mensen stukjes zullen herkennen. Ook ik kon me goed inleven in Tess. Daniëlle van Helden heeft een fijne schrijfstijl. Er zitten grapjes in, maar is voornamelijk heel serieus, kort en krachtig.

Over de gebeurtenissen in het vorige deel wordt weinig gesproken, dus op zich kun je de delen los van elkaar lezen. Maar aangezien het toch maar twee delen zijn, zou ik je aanbevelen beide boeken op volgorde te lezen.

Bedankt @lsuitgeverij @zininfeelgood voor het opsturen van dit digitale recensie exemplaar. Bedankt @danielle.van.helden.schrijft voor het schrijven van dit boek

Meer recensies van Jufwillemijnopallstars