geestig, goed geschreven, mooie zinnen

Kahlanneke Kahlanneke
20 mrt 2026

Ruby Crusoe – het vertrek – geschreven door Kevin Hassing

Ik heb een recensie-ebook ontvangen van LSuitgeverij, zodat ik mee kan doen aan een onlinebespreking en ook in ruil voor een eerlijke recensie.

Ruby Crusoe - Het vertrek is een avonturenverhaal vol met grappige en ook spannende momenten. Ruby is de dochter van de beroemde Robinson Crusoe. Ze is stoer en hunkert naar avontuur. Ondanks dit gelooft ze niet zo in zichzelf en noemt zich regelmatig dom. Dat ze zichzelf dom noemt vond ik zo verdrietig, waarom is ze zich zo gaan noemen? Ik denk dat veel jonge tieners zich aangesproken voelen door deze gedachten. Sowieso denk ik dat leeftijdsgenoten zich helemaal kunnen inleven in Ruby en haar avonturen. Alhoewel ik ook denk dat een 9-jarige dit boek prima kan lezen.

Goed geschreven
Ruby maakt diepe dalen mee, dat is zo goed geschreven, ik voelde haar drang om de dagen maar zo kort mogelijk te laten duren. Ze maakt een onwijze ontwikkeling door, niet alleen in haar ideeën over wat leuk is, maar ze groeit ook in haar zelfbeeld. Er komen mooie filosofische vragen langs, zoals: ‘Ben je nog iemand als er niemand is?’ Toch is het boek niet zo zwaar door de grappige gebeurtenissen en gedachten die Ruby tegemoet komen.

Deel 1
Wat ik jammer vind is dat het einde niet een beetje een afgerond geheel is. Ik heb nu het gevoel dat midden in het boek het verhaal eindigt. Wat natuurlijk slim is omdat je deel 2 dan ook wil lezen, maar wat ook onbevredigend aanvoelt.

Quotes
Tussen de hoofdstukken in staan quotes van het verhaal van de vader van Ruby, deze zijn heel passend gekozen en maken het verhaal nog mooier.

Verder heeft dit boek zelf ook genoeg mooie zinnen. Een van mijn favoriete quotes van Ruby is: ‘Het gemis maakt een gat in mijn hart en ik heb geen idee hoe ik dat moet vullen.’ En het woord zielzalvend hou ik er ook in, prachtige bedacht!

Conclusie
Kortom, ik heb erg genoten van het boek en ondanks het abrupte eind ben ik blij dat ik mee heb mogen doen aan de leesclub van LSuitgeverij.

Meer recensies van Kahlanneke