Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spannende geschiedenisles

Karin 14 juni 2020
Sandrine leeft in een zware tijd. De arbeiders werken lange, zware dagen voor een hongerloontje, boeren moeten het grootste deel van hun verbouwde voedsel afstaan aan de landheren en de armen hebben helemaal niets te eten. Zelf merkt ze daar niet zo veel van, zij is de dochter van een rijke landheer. In de zomer woont ze in het kasteel in de provincie en als het daar te koud gaat worden, vertrekt ze met haar familie naar hun landhuis in Parijs. Tot op een dag het volk in opstand komt. Op het kasteel dringen langzaam berichten binnen van de bestorming van de Bastille. En dan ineens is het volk aan de macht. Naar de koning wordt niet meer geluisterd en de adel wordt vervolgt. Wie het volk te pakken krijgt, wordt opgehangen. Sandrine en haar familie vluchten hals-over-kop terug naar Parijs. Maar daar gaat het er al niet beter aan toe, binnen een paar jaar is bijna alle adel opgepakt en geëxecuteerd onder de guillotine.
Terwijl haar familie opgepakt wordt, vind Sandrine onderdak bij een schoenmaker. Maar daarmee brengt ze ook dat gezin in gevaar, wanneer zij gevonden wordt, zal ook deze familie naar de guillotine gestuurd worden. Het is een angstige tijd.

Simone van der Vlugt begon haar carrière als auteur met het schrijven van boeken voor de jeugd. Ze schreef in totaal 10 historische romans voor tieners, De Guillotine is daar een van. In 2004 maakte ze de overstap naar thrillers voor volwassenen, haar debuutthriller was De Reünie. Weer later begon ze met het schrijven van historische romans voor volwassenen, maar toch kwam ze weer terug bij de thrillers en inmiddels behoort ze tot de Nederlandse tot van auteurs van dat genre. Haar boeken worden wereldwijd verkocht.

De Guillotine is een jeugdboek dat zich afspeelt in de Franse Revolutie. Dit zwarte tijdsperk wordt goed neergezet in het boek. De belangrijkste emotie in het verhaal is angst. Niet alleen van Sandrine, maar eigenlijk van iedereen. Alleen de laagste bevolkingsgroep lijkt die niet te voelen, daar overheerst woede. De woede stroomt van de bladzijden af en de angst kruipt onder je huid. De personages zijn goed neergezet en heel goed uitgewerkt. Je ziet de kinderlijke vindingrijkheid van Pierre en voelt de tweestrijd van Nicolaas en Philippe. Sandrine maakt zelf een heel duidelijke groei door, je ziet hoe ze veranderd van verwend meisje tot een hardwerkende, geharde jonge vrouw.

Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar deze periode, waardoor je ook veel leert over hoe de Revolutie ontstaan is en verliep. Wat pijnlijk duidelijk wordt, was hoe wreed de nieuwe leiders waren en hoe weinig er veranderde voor het volk. Dit maakt De Guillotine niet alleen een goed verhaal, maar ook een grimmige geschiedenisles. Meestal wordt de revolutie beschreven vanuit het oogpunt van de armste bevolking, dit keer lees je hoe het geweest moet zijn voor de adel. En dat doet zeer, de gebeurtenissen staan ineens in een ander daglicht, ineens zijn ze onmenselijk wreed.

De cover is heel gedetailleerd en laat precies zien waar het boek over gaat. Ta lang kijken naar deze cover laat je bloed stollen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karin