hartverwarmende roman over mijn eigen 'liefdesstreek'

Karin de Graaff schreef meerdere boeken, maar voor mij is dit mijn eerste kennismaking met haar verhalen. Mijn interesse werd gewekt, nadat ik Karin sprak op het Boekenfestijn in Hasselt. Ik koos ervoor om te beginnen met haar serie “Liefdesstreken”, omdat deel 1 begint in de streek waar ik zelf vaak kom. Ook van de korte samenvattingen van de boeken werd ik op voorhand enthousiast. Het verhaal wordt eerst verteld vanuit Renate, later krijgt Mats ook een rol. De stemacteur brengt de juiste sfeer van het verhaal over.

Met haar vriend Anthonie verhuist Renate vanuit Amsterdam naar Wegterholte, een klein Sallands dorp. Ze wonen hier uit praktisch oogpunt vanwege Anthonies werk. Renate wordt niet voor vol aangezien door Anthonie. Hij heeft veel commentaar op het dorp en de buurtbewoners, is een ontevreden stadse man. Anthonie moet voor zijn werk steeds vaker naar Amsterdam. Renate raakt juist meer gewend aan het platteland.. Hun relatie staat onder druk. Ik kreeg als lezer echt jeuk van die Anthonie. Zijn irritante trekjes zijn knap uitgewerkt door de auteur.

Met buurvrouw Egberdien en haar artistieke dochter Pien heeft Renate een goede klik. Pien woont tussen haar reizen door bij haar moeder. In het ‘snoephuisje” woont Hubert, die groot fan is van volkszanger Cas de Roover. Boer Thijs vertelt Renate over het boerenleven en natuurvriendelijk boeren. Mats is de baron van landgoed De Elselaer, een graag geziene dorpsgenoot. Tegenover Mats gedraagt Anthonie zich ook onbeschoft . Mats’ zus Marie Christine is hautaine vrouw die zich niet erg geliefd maakt. Dorpsgenoot Roan heeft al jaren een oogje heeft op Pien. Renate houdt van bakken en solliciteert bij Downtown, een dagbesteding voor mensen met een beperking. Inge, de vrouw van boer Thijs, runt dit bedrijfje en is meteen enthousiast over Renate. Dan ontstaan er problemen met de huisvesting van Downtown. Mats en zijn vader bieden uitkomst. Renate ontdekt wie haar ware liefde is.

Dit eerste deel heb ik onafgebroken beluisterd. Relaties, vriendschappen, emoties, het plattelandsleven, liefde en liefdesverdriet, rouw en meer zijn onderwerpen die aan bod komen. De verhaallijnen zijn uit het leven gegrepen, zijn gelaagd met ook een vleug humor en een heerlijke flow. Ik vond de kennismaking met de dorpelingen hartverwarmend. Dit eerste deel raakte me en maakte me nieuwsgierig naar deel 2!

Meer recensies van KarinsBoekenparadijs