Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Kolletje en Dirk beleven weer nieuwe avonturen. Ze reizen voor het eerst met de trein, ze bouwen een raket van karton en vliegen naar de maan, meester Lucas vaart met een rubberbootje en in de klas leren ze over voertuigen.

‘Kolletje & Dirk – Samen op reis’ is weer een nieuw boekje over de twee ondernemende kleuters. Pieter Feller en Natascha Stenvert laten de belevingswereld van de twee kinderen opnieuw helemaal tot leven komen. Met de trein gaan is spannend en niet helemaal zoals mama en papa het zich hadden voorgesteld. Met wat fantasie en helpende handen wordt Kolletje het eerste meisje op de maan en dan zijn er nog poepmobielen en scheetborden. De herkenbaarheid van die situaties blijft bijdragen aan het succes van het meisje met de toversokken. Het maakt de verhaaltjes over Kolletje en Dirk bijzonder leuk om voor te lezen. Dit boekje heeft bovendien nog een extraatje. In het midden zit een uitklapspel voor onderweg, waarbij de kinderen een reis maken naar het huis van tante Laetitia in het bos. Dobbelstenen en pionnen moeten zelf worden voorzien, de spelregels staan aan beide kanten van het bord. Het is perfect om onderweg te spelen, maar er is wel een volwassene nodig om kinderen die nog niet kunnen lezen te ondersteunen.

Illustratrice Natascha Stenvert wordt bijgestaan door door de 6-jarige Veerle Frankot die het boek mocht opfleuren met enkele kindertekeningen. Ze tekende onder andere een raket, een wc, een poedel en Kolletje op de maan. Stenvert heeft Kolletje en Dirk helemaal in de vingers en elk verhaal is voorzien van een aantal kleine illustraties die de kleurrijke wereld van de kleuters tot leven brengt. Door te kiezen voor een veelheid aan prenten in plaats van paginagrote illustraties is het een dynamisch geheel en is er op elke pagina iets te zien voor de lezers. Feller weet op zijn beurt telkens de wereld van kleine kinderen erg goed te vatten en de verwondering die ze voelen goed over te brengen. Dat in elk boek dezelfde personages terugkomen, zorgt voor vertrouwdheid. Meneer De Jong en zijn hondje Doerak, buurman Harry, Liekje, Patrick Poeptoeter en meester Lucas duiken keer op keer weer op. Patrick zorgt voor de onderbroekenhumor, meester Lucas zingt een lied en Doerak maakt kennis met de poedel van Liekje. Door de personages telkens terug te laten komen, gaan ze voelen als oude bekenden en dat hoort helemaal bij het concept rond Kolletje en Dirk. De bekendheid van de situaties en het gemak waarmee lezers zich met hen kunnen identificeren is deel van de magie. Voeg daar nog een paar toversokken aan toe en het is duidelijk waarom Feller nog meer boeken over het tweetal mag schrijven.

‘Kolletje & Dirk – Samen op reis’ stijgt lichtjes boven de andere boeken uit de reeks uit door de grote variëteit tussen de verhalen. Ze zijn compleet verschillend van elkaar en benaderen het concept vervoer vanuit heel andere invalshoeken. Bovendien is de toevoeging van het spel een leuk extraatje.

Reacties op: Onderweg met Kolletje & Dirk

2
Kolletje & Dirk - Samen op reis - Pieter Feller
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 6,99
E-book prijsvergelijker