Hartbrekend en hartverwarmend tegelijk
Voor uitgeverij Zomer & Keuning mocht ik ‘Het verleden van jou en mij’ alvast vooruitlezen. Ik ben hen hier ontzettend dankbaar voor! Want dit boek is zoveel tegelijk…
Waarover gaat dit boek?
Tristan had alles. Een gelukkig gezinnetje met vrouw en kind. Succesvolle job…. Tot het noodlot toeslaat. Door een ongeluk komen vrouw en kind om. Tristan is nog maar een schim van zichzelf. Iedereen die veel te dichtbij komt duwt hij weg. De anderen schrikt hij af door zijn uiterlijk en nors gedrag.
Elizabeth moet samen met haar dochter zien te overleven nadat haar man is omgekomen. Na een tijdje bij haar moeder gelogeerd te hebben, keert ze terug huiswaarts. Waar zich ondertussen een nieuwe buurman heeft gevestigd. Tristan. Ze herkent het leed bij Tristan dat ze zelf meedraagt. Langzaamaan, heel langzaam, komen de 2 nader bij elkaar. Maar die band is heel fragiel.
Oordeel
Dit boek…eens je begint weet je niet van ophouden. De schrijfster heeft de pijn van beide hoofdpersonages zo passend neergepend. Zonder gevoel van overdrijving of sensatie. Ze schrijft bijna helend. Zo kwam het in ieder geval op mij over. Haar woorden zorgden voor een warm deken op een kille winteravond.
De schrijfster is er meer dan in geslaagd om elk personage zijn verhaal mee te geven. De hoofdpersonages zijn natuurlijk tot in detail uitgewerkt. Je leert hen gedurende het verhaal kennen. Elk gevoel, elke karaktertrek komt aan bod. Als lezer heb je het gevoel om mee in hun hoofd te kijken. Je voelt hun pijn en verdriet, maar ook de gelukkige momenten in het leven. De nevenpersonages zijn eveneens piekfijn uitgewerkt. Van hen hoef je de diepste geheimen niet te kennen, maar toch. Ze zijn een belangrijk onderdeel in het leven van de hoofdpersonages.
De schrijfstijl
Zoals eerder aangehaald zit er een enorme vaart in het boek. Eens je begint weet je niet van ophouden. Dat kan je gerust op het conto van de schrijfster schrijven. De zinnen rijgen mooi aan elkaar. De ene keer grappig, de andere keer zit je bijna zelf te huilen. Op geen enkel moment had ik het gevoel dat het verhaal een dipje kende. Het niveau bleef op dezelfde lijn.
Bij elk boek heb ik de gewoonte om een aantal zinnen/woorden/passages te noteren. Bij dit boek kon ik gewoon niet stoppen. Ze schrijft zo lyrisch en met gevoel. Alleen al een toepasselijke zin kon hartverwarmend aanvoelen. Dit verhaal heeft mij echt gepakt.
‘Het verleden van jou en mij’ is het eerste deel uit de ‘Elements’ serie. Ik kijk alvast uit naar deel 2, die dit najaar wordt verwacht.
‘Het verleden van jou en mij’ is verschijnt 4 juni!
Hieronder wil ik graag een aantal quotes meegeven. Allemaal zou teveel zijn, ik wil jullie alleen maar nieuwsgierig maken naar die aangrijpend verhaal van Tristan en Elizabeth!
‘We bevonden ons nu allebei in onze eigen wereld van kleine herinneringen, en hoewel we 2 losse entiteiten waren, slaagden we er wel in mee te voelen met de ander.’
‘Eenzamen herkennen eenzamen vaak. En vandaag begon ik voor de allereerste keer de man achter de baard te zien.’
‘We kunnen elkaar gebruiken om hen te herinneren.’
‘Hij was donder, ik was bliksem en we waren maar een paar seconden verwijderd van een perfecte storm.’
‘Het is oké om je soms verloren te voelen, alsof je in het donker ronddwaalt. Het zijn de slechte dagen die de goede zoveel beter maken.’
Waarover gaat dit boek?
Oordeel
De schrijfstijl
‘Het verleden van jou en mij’ is verschijnt 4 juni!
‘We kunnen elkaar gebruiken om hen te herinneren.’