De Joodse onderduik in al zijn facetten

Kevin_P 14 februari 2026 Auteur
‘Een adres’ van Michal Citroen over Joodse onderduikers in Nederland is ontzettend goed geschreven: objectief maar tegelijkertijd ook heel inlevend. De schrijfster citeert volop uit teksten en verklaringen van onderduikers, over hun angsten, verveling, frustraties, etc.

Ze stelt de juiste kritische vragen, bijvoorbeeld over de invloed van de Joodse Raad, die onderduiken afwees en over de rol van de Nederlandse overheid in Nederland en Londen. Zonder neerbuigend of vooringenomen te zijn.

Wat mij opviel is de prominente rol van gereformeerden bij de organisatie van de onderduik. Als de dominee zei dat mensen een onderduiker in huis moesten nemen, deden gelovigen dat vaak. Dat is naastenliefde in de praktijk gebracht! Wie zou dat tegenwoordig nog doen?

Dat de schrijfster haar eigen familieverhaal heeft verwerkt in dit boek laat zien hoe verbonden ze is met dit gevoelige onderwerp. Ze was echt de juiste persoon om dit boek te schrijven. Ga het lezen, als je meer wilt weten over de Joodse onderduik in al zijn facetten!

Meer recensies van Kevin_P

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.