De drukpers in plaats van geweld

Kevin_P 31 mei 2023 Auteur
‘Joop & Ad Hoogendoorn – Haarlemse drukkers in verzet’ van Jan de Roos is mooi vormgegeven en prettig geschreven. De auteur neemt de lezer mee in zijn onderzoek naar de levensverhalen van deze vader en zoon. In zijn drukkerij verzorgde vader Joop illegaal drukwerk, o.a. voor het communistische verzet. Zoon Ad helpt mee.

Vader en zoon Hoogendoorn worden verraden en gearresteerd door de Sicherheitsdienst. Joop wordt in 1944 geëxecuteerd op de Waaldorpersvlakte en Ad zit de rest van de oorlog opgesloten in Duitse gevangenissen zonder te weten van zijn vaders dood.

Er wordt wel eens neerbuigend gedaan over het Nederlandse verzet, dat maar voor een klein deel gewapend was. De Hoogendoorns kozen echter niet voor geweld, maar voor de drukpers. Meer dan 700 Nederlanders die betrokken waren bij de illegale pers betaalden dit met hun leven.

Jan de Roos beschrijft in zijn boek niet alleen het verzetswerk van vader en zoon in de oorlog en hun arrestatie/executie, maar ook hoe het Ad na de oorlog verging. De oorlog liet duidelijk zijn sporen na. Ik vind het boek een aanrader, voor lezers uit Haarlem maar ook daarbuiten.

Meer recensies van Kevin_P