Romantiek, intriges en hartstocht op het Zweedse platteland

KimCoenen85 11 oktober 2025
Zweden, 1782. De eigenzinnige zestienjarige Christina droomt ervan haar toekomst op te bouwen op Svartå, het landgoed dat haar vader net buiten Örebro laat verrijzen. Maar haar plannen vallen in duigen wanneer ze naar Stockholm wordt gestuurd om aan het hof te verschijnen en een geschikte echtgenoot te vinden.
Christina’s hart ligt echter bij de paarden van Svartå en bij Gustaf, de zoon van de metselaar. In Stockholm raakt ze verstrikt in de intriges rond de koning en zijn zus, terwijl thuis een bittere vete oplaait tussen de rentmeester en Gustafs vader, met dramatische gevolgen. De enige bij wie Christina haar geheimen en liefdesverdriet kwijt kan, is haar trouwe kamenier Maja.

Mijn ervaring:
Wat een heerlijke, meeslepende en pakkende historische roman! Je waant je meteen terug in de tijd, op het landgoed Svartå in Zweden, en beleeft samen met Christina een aangrijpend, realistisch en indrukwekkend verhaal. Christina Erikson schrijft beeldend en sfeervol, met een fijne stijl die dankzij de goede vertaling moeiteloos leest.

De personages zijn levensecht, natuurlijk en divers uitgewerkt. Van ieder krijg je een helder beeld, terwijl Christina Erikson extra diepgang geeft aan Christina, Maja en Gustaf. Hun emoties, gevoelens en gedachten komen prachtig tot leven, waardoor je ze zonder moeite in je hart sluit en intens met hen meeleeft.

Het verhaal heeft een sterke opbouw en ontvouwt zich in meerdere pakkende, intrigerende verhaallijnen. Door historische gebeurtenissen uit die tijd te verweven in het verhaal, krijgt de fictie een overtuigende en levensechte basis. Christina Erikson weet een mooie balans te creëren tussen intriges, leugens, liefde, bedrog, vriendschap, trouw en de zoektocht naar de waarheid. De lijnen vloeien moeiteloos in elkaar over, waardoor het verhaal continu boeit en je het nauwelijks weg kunt leggen. Het slot is redelijk open, wat de nieuwsgierigheid naar deel twee alleen maar vergroot.

Als jij van mij was is een prachtige, meeslepende en intrigerende historische roman. Het is sfeervol en met gevoel geschreven, leest vlot en prettig, en biedt een overtuigend tijdsbeeld met realistische omgevingen en sterke personages. De verschillende verhaallijnen zijn mooi verweven en maken dit eerste deel indrukwekkend en veelbelovend. Ik kijk enorm uit naar het vervolg.

Meer recensies van KimCoenen85

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!