Sommige herinneringen laten je nooit meer los

KimCoenen85 KimCoenen85
30 mrt 2026

Vier vrienden vertrekken naar een afgelegen vakantiepark in Lommel, vastbesloten om er samen even tussenuit te zijn en het verleden achter zich te laten. Maar wat begint als een onbezorgde vakantie, slaat al snel om in een beklemmende nachtmerrie. Een onzichtbare, meedogenloze moordenaar houdt het park in zijn greep en niemand lijkt te kunnen ontsnappen.
Terwijl de spanning oploopt en het onderlinge vertrouwen afbrokkelt, worden oude wonden opnieuw opengereten. Al snel dringt de waarheid door: dit is geen toeval. Ze zijn hier met een reden.
Demonen is de bloedstollende ontknoping van de Utrecht-trilogie. Vier Utrechters keren terug naar de plek waar ze de dood van hun vriend herdenken, maar stuiten op iets dat veel duisterder is dan rouw alleen. Want sommige demonen horen niet tot het verleden… ze zijn nog altijd onder ons.

Mijn ervaring:
Demonen is een intens en beklemmend slotstuk van de Utrecht-trilogie. Waar in de eerdere delen de spanning vooral werd opgebouwd met maatschappelijke ondertonen, komt in dit laatste deel een veel duisterdere, bijna claustrofobische sfeer naar voren, waarin horror en psychologische spanning de boventoon voeren.

Dennis van Elten schrijft direct en toegankelijk en weet de dreiging constant voelbaar te maken. Korte, krachtige zinnen en snelle perspectiefwisselingen volgen elkaar in hoog tempo op. Hierdoor voelt het verhaal soms wat gejaagd, maar dat past juist goed bij de situatie waarin de personages zich bevinden. Het voelt alsof je als lezer samen met hen opgesloten zit in een situatie die steeds verder escaleert.

Ieder van de vier vrienden draagt zijn eigen verleden, schuld en onderlinge spanningen met zich mee. Dit maakt het verhaal niet alleen geloofwaardig, maar ook gelaagd en beklemmend. Naarmate het verhaal vordert, brokkelt het vertrouwen verder af en komen verborgen emoties en conflicten naar de oppervlakte. Het is niet langer alleen de externe dreiging die voor gevaar zorgt, maar juist ook wat er tussen de vier vrienden onderling speelt.

Het verhaal heeft een strakke en krachtige opbouw. De onheilspellende sfeer die vanaf de eerste pagina voelbaar is, wordt langzaam opgebouwd naar steeds heftigere confrontaties. Hierdoor blijf je als lezer continu scherp. Dennis van Elten weet meerdere perspectieven en plotwendingen effectief te combineren. In dit derde deel staan thema’s als schuld, rouw en de vraag in hoeverre je het verleden ooit echt achter je kunt laten centraal. De titel krijgt daarmee een dubbele betekenis: de dreiging is niet alleen fysiek aanwezig, maar ook innerlijk. Het verhaal suggereert dat sommige demonen niet verdwijnen, maar blijven rondspoken zowel in herinneringen én in de werkelijkheid.

Demonen is een krachtig, duister en intens slot van de trilogie, waarin spanning, psychologie en horror samenkomen. Met zijn directe en toegankelijke schrijfstijl en het hoge tempo weet Dennis van Elten de serie op een sterke en waardige manier af te sluiten.

Meer recensies van KimCoenen85