Een mysterie dat je niet meer loslaat

KimCoenen85 KimCoenen85
26 mrt 2026

Rik is een dromer. En dat zorgt voor problemen. Op zijn nieuwe school wil hij zich gedeisd houden. Geen gedoe meer. Maar als Franka hem betrekt bij de mysterieuze verdwijning van een meisje, kan Rik niet wegkijken. Samen met Luc duiken ze in een raadsel dat hen naar een afgelegen kliniek, een vreemde steen en een geheimzinnige wereld leidt waar niets is wat het lijkt. Een spannend avontuur over vriendschap, verlies en doorzettingsvermogen voor lezers vanaf 10 jaar.

Mijn ervaring:
Sommige jeugdboeken trekken meteen je aandacht door hun mysterie en originaliteit. Overaltijd van Gemma Broekhuis is zo’n verhaal. Vanaf de eerste pagina word je meegenomen in een intrigerend avontuur dat nieuwsgierig maakt en je steeds verder het verhaal in trekt.

We volgen Rik, een enorme dromer, en juist dat brengt hem regelmatig in de problemen. Wanneer hij op een nieuwe school een laatste kans krijgt, is hij vastbesloten zich rustig te houden en vooral niet op te vallen. Maar dat plan verandert al snel wanneer klasgenoten Franka en Luc hem betrekken bij de mysterieuze verdwijning van een meisje. Samen raken ze verstrikt in een mysterie dat steeds groter en vreemder wordt. Hun zoektocht leidt hen naar een afgelegen kliniek, een mysterieuze steen en uiteindelijk naar een wereld waarin niets is wat het lijkt.

De spanning en het mysterie worden mooi gedoseerd opgebouwd. Het verhaal roept voortdurend nieuwe vragen op, waardoor je als lezer steeds verder wilt lezen. Broekhuis weet precies genoeg informatie prijs te geven om nieuwsgierig te maken, maar laat tegelijkertijd ruimte voor mysterie.

Gemma Broekhuis heeft een erg vlotte en toegankelijke schrijfstijl. Ze houdt duidelijk rekening met jonge lezers: de zinnen lezen gemakkelijk en het verhaal is helder opgebouwd. Daardoor worden lezers moeiteloos meegenomen in het avontuur.

De personages geven het verhaal extra kracht. Rik is een herkenbaar hoofdpersonage: een dromerige jongen die het graag goed wil doen, maar ook twijfelt en onzeker kan zijn. Juist die kwetsbaarheid geeft hem een mooie psychologische gelaagdheid. Franka vormt een sterk tegenwicht: nieuwsgierig, doortastend en niet bang om vragen te stellen. Luc blijft wat raadselachtig, wat de spanning in het verhaal vergroot. Samen vormen ze een geloofwaardig trio waarin vriendschap, vertrouwen en samenwerking centraal staan.

De opbouw van het verhaal is sterk en het tempo blijft prettig in balans. Rustige momenten worden afgewisseld met spannende ontwikkelingen. Tegelijk laat Broekhuis mooi zien dat moed niet betekent dat je nergens bang voor bent, maar dat je ondanks je twijfels toch verder durft te gaan.

Overaltijd is een spannend, origineel en sfeervol jeugdboek waarin mysterie, avontuur en emotie samenkomen. Een verhaal dat je nieuwsgierig maakt, meeneemt en nog even blijft hangen nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. Een aanrader voor lezers vanaf 10 jaar.

Meer recensies van KimCoenen85