Een meeslepende, originele en indrukwekkende pageturner

KimCoenen85 09 juli 2025
Deel 2 in spectaculaire Zweedse thrillerserie
Na jarenlange stilte wordt rechercheur Leonore Asker gebeld door haar vader. Hij heeft dringend haar hulp nodig. Op zijn boerderij is een lijk gevonden dat er al zeker vijftien jaar ligt en de politie zit achter hem aan. Is hij echt onschuldig? Of probeert hij Leonore voor zich te winnen? Martin Hill verblijft tijdelijk naar een landgoed, omdat hij daar een biografie schrijft over een rijke zakenman. Al snel gaan er gekke verhalen in de rondte over verminkte lichamen en mysterieuze lichten. Wie is de man van glas die uit de duisternis rijst?

Mijn ervaring:
Geweldig, wat een super origineel, meeslepend en indrukwekkend tweede deel. Anders de la Motte heeft een levendige, krachtige en vlotte schrijfstijl. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken, is geschreven vanuit goed uitgewerkte perspectieven en zit indrukwekkend in elkaar. Daarbij weet Anders de la Motte perfect de tijdlijn op de juiste momenten te versnellen, te vertragen of je als lezer in het ongewisse te laten.

Ook dit deel is weer een zaak van rechercheur Leonore Asker, waarbij we weer een stukje verder de diepte van het personage induiken, omdat ook in dit deel we weer meer te weten komen over haar verleden en heftige gebeurtenissen. Het is een sterk, intrigerend en scherp personage wat doortastend en erg op haar intuïtie af gaat. Ook Martin Hill, haar jeugdvriend, is erg goed uitgewerkt. Naast deze twee perspectieven, lezen we ook hoofdstukken vanuit 'De man van glas' waarmee Anders de la Motte de spanning indrukwekkend en erg mooi weet op te bouwen.

De verhaallijn begint met een pakkend proloog. Winter 2019, waarbij een heftige en aangrijpende gebeurtenis wordt verwoord, die niet goed lijkt af te lopen. Het is een proloog die ontzettend veel vragen bij je oproept. Zeker door het hoofdstuk van De man van glas die daarop volgt. Hierdoor weet Anders de la Motte je zonder moeite het verhaal in te trekken.

Na het proloog volgt het verhaal vijftien jaar later op chronologische volgorde. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven, waardoor de spanning geleidelijk en mooi wordt opgebouwd. Eerst lijken er losse verhaallijnen te bestaan, maar al snel weet Anders de la Motte hierin een mooie overlap te creëren en komen de dingen steeds meer samen. Daarbij weet hij in de verhaallijn verrassende wendingen en twisten te brengen, waardoor je tot aan het einde in spanning blijft, naar hoe het verhaal precies in elkaar zit. Het plot is ook ditmaal weer enorm spannend en laat je op het puntje van je stoel zitten, hierbij is ook lange tijd de vraag, hoe dit verhaal zou aflopen. Anders de la Motte weet de puntjes mooi op de i te zetten en ook met dit tweede deel een enorme indruk op me te maken.

De man van glas is een meeslepende, originele en indrukwekkende pageturner. Ook dit verhaal wist me weer direct met het proloog te pakken. Het is levendig, vlot en krachtig geschreven en bevat sterke en goed uitgewerkte personages, waarbij rechercheur Leonore Asker in het tweede deel nog meer diepgang krijgt. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven en zit op indrukwekkende wijze in elkaar. Tot aan het einde weet Anders de la Motte je in spanning te houden, waarbij hij met de puntjes op de i het verhaal tot slot weet af te ronden.

Meer recensies van KimCoenen85