Een wereld om in te verdwijnen, een verhaal om te voelen
Senta weet niet waar die woorden vandaan komen. Ze kijkt naar de maan, haar zusje huilt van angst, en ineens zijn ze er, alsof iemand anders ze in haar hoofd heeft gelegd. Maar wat moet je zeggen tegen een stervend kind? In het Delft van de Republiek der Zeven Vereenigde Lage Rhijnlanden gelden andere wetten dan de onze. Er zijn heksen en sprookjesbossen, en na zonsondergang mag niemand meer naar buiten. Dan verschijnen de Schimmen: doden wier ziel vastzit in hun lichaam. Niemand weet waarom. De twaalfjarige Senta verzint een verhaal om haar doodzieke zusje Madeleine te troosten. Als Madeleine sterft, zal Senta op zoek gaan naar De Plek Waar de Wereld Opnieuw Begint, een plaats waar alle antwoorden te vinden zijn.
Maar wanneer Senta weken later op de markt een mysterieus boek ontdekt waarin precies diezelfde Zeven Woorden staan, beseft ze dat haar verzinsel misschien geen verzinsel was. En dat sommige beloften, eenmaal uitgesproken, niet meer ongedaan te maken zijn.
Mijn ervaring:
GRANDIOOS! Wat een adembenemend, hartverwarmend en betoverend verhaal. Dit is niet alleen een boek dat je leest, maar een wereld waar je volledig in verdwijnt. Vincent van den Ouden hanteert een beeldende, levendige en zeer prettige schrijfstijl met een heerlijke cadans, waarin de dreiging subtiel maar voortdurend aanwezig is. Zijn zinnen zijn vaak eenvoudig, maar dragen een geladen betekenis, wat het verhaal een sterk sprookjesachtig en melancholisch gevoel geeft.
We volgen het verhaal van de twaalfjarige Senta, en al vanaf de eerste pagina weet Vincent van den Ouden de personages, en Senta in het bijzonder, volledig tot leven te brengen. Haar liefde voor haar zusje Madeleine is tastbaar en vormt het emotionele hart van het verhaal. Senta is een sterk personage, juist omdat ze geen klassieke held is: ze twijfelt, is bang en verzint verhalen om de waarheid draaglijk te maken. Dat maakt haar puur, menselijk en bijzonder. Ook de bijpersonages zijn met zorg en finesse uitgewerkt en voelen betekenisvol binnen het geheel.
De verhaallijn bouwt zich gestaag, helder en consistent op. Wat begint als een troostend verzinsel, groeit uit tot een mysterieus en groots avontuur met steeds grotere consequenties. Wanneer Senta het boek met de troostende woorden vindt, verschuift het verhaal van intiem en persoonlijk naar groots en mythisch. Die overgang voelt nergens geforceerd; je twijfelt geen moment aan de geloofwaardigheid en laat je moeiteloos meevoeren. De wendingen zijn verrassend maar logisch, en thema’s als rouw, dood, belofte, schuld, hoop en moed zijn subtiel maar helder in het verhaal verweven.
Hoeveel macht kunnen woorden hebben? Een zin die ooit wordt uitgesproken om te troosten, kan uitgroeien tot een belofte die niet meer loslaat. Zoals Senta tegen Madeleine zegt: “Als jij ooit een Schim wordt, ga ik op zoek naar de Plek Waar de Wereld Opnieuw Begint.” Hiermee laat Senta zien dat verhalen ons kunnen beschermen, maar ons ook kunnen dwingen tot moedige keuzes. Vincent van den Ouden brengt met dit indrukwekkende verhaal zijn boodschap prachtig over: liefde maakt moedig, maar ook kwetsbaar en juist het blijven zoeken houdt ons menselijk.
De plek waar de wereld opnieuw begint is een indrukwekkend, betoverend en sfeervol verhaal dat diep weet te raken. Het begint rustig, maar zuigt je steeds verder het verhaal in, terwijl je intens meeleeft met Senta die alles op alles zet om haar belofte aan haar zusje na te komen. Een werkelijk prachtig boek. Ik hoop van harte dat Vincent van den Ouden ons nog veel meer verhalen zal schenken.
Mijn ervaring: