Een prachtige, meeslepende en aangrijpende historische roman
Junia is vijf jaar oud en is de dochter van een rijke handelaar in een klein vissersstadje bij Rome, als Gaius Julius Laevinus haar een muntje en een glimlach schenkt. Op een nacht wordt de villa van haar ouders overvallen en wordt ze gered door Julius. Met deze daad verovert hij het hart van de jonge Junia. Julius heeft een hechte band met haar vader en hierdoor blijven ze tijdens haar jeugd in contact. Op de vooravond van Junia's volwassenheid komt er abrupt een einde aan haar onbezonnen jeugd. Haar vader overlijdt en Julius erft haar vaders nalatenschap, inclusief de voogdij over Junia. Haar lot is niet goedgezind en er heerst onrust in Jeruzalem. Julius wordt opgeroepen om zijn aandeel te leveren als legionair. Wanneer hij een paar jaar later terugkeert is niets meer hetzelfde. Vooral zijn beschermelinge Junia niet. De vrij-opgevoede Junia wordt zich ervan bewust dat de wereld waarin ze geboren is vooral een wereld is voor mannen. De liefde die ze voor Julius voelt wordt daarmee op de proef gesteld.
Mijn ervaring:
Wat een prachtige, intense en meeslepende historische roman. Emma Anna heeft een levendige, sfeervolle en vlotte schrijfstijl, waardoor haar verhaal erg gemakkelijk en vlot leest en het verhaal met sfeer, gevoel en emotie tot je komt. Daarbij weet ze het tijdsbeeld van de Romeinse tijd erg mooi in beeld te brengen, wat de beleving van dit prachtige verhaal nog intenser maakt.
We lezen het verhaal vanuit een dubbel perspectief. Junia en Julius zijn realistisch, natuurlijk en met finesse uitgewerkt. Het is mooi hoe Emma Anna, hierbij de waarden en normen van die tijd over mannen en vrouwen heeft meegenomen. Wel is het lekker uniek door het leeftijdsverschil van de twee personages. Emma Anna heeft er goed voor gezorgd dat beide personages mooi zijn uitgediept. Als lezer wordt je goed bewust van hun gedachten, emoties en gevoelens en ook de spanning die de twee tot elkaar hebben heeft ze mooi weten te verwoorden.
Het verhaal heeft een fijne opbouw, waarbij we eerst een blik krijgen in de onbezonnen jeugd waarin Junia opgroeit en waarin Junia en Julius elkaar al leren kennen. Hierdoor weet ze een fijne basis te leggen, waarbij het echte verhaal pas begint op het moment dat Julius terugkeert uit Jeruzalem. Het is echt een meeslepend, pakkend en intens verhaal, waarbij Emma Anna er goed voor zorgt dat er naast de hoofdverhaallijn van de liefde tussen Junia en Julius ook genoeg gebeurd. Hierbij weet ze de historische gebeurtenissen rondom die tijd mooi mee te nemen. Zowel Junia als Julius maken gedurende het verhaal een indrukwekkende transformatie door en gaan beide door diepe dalen, waardoor hun leven en liefde erg op de proef wordt gesteld. Ondanks het aangrijpende einde, is het wel een krachtig en passend einde bij dit emotionele en prachtige Romeinse liefdesverhaal.
Een zee in Elysium is een prachtige, meeslepende en aangrijpende historische roman die zich afspeelt in de Romeinse tijd. Emma Anna heeft een levendige en vlotte schrijfstijl en weet de personages zo neer te zetten dat ze in je hart kruipen en met hen meeleeft. Daarbij weet ze het tijdsbeeld en een prachtig, intens en mooi liefdesverhaal neer te zetten, waarbij de twee hoofdpersonages een indrukwekkende transformatie doormaken. Echt een prachtig, emotioneel en mooi verhaal.
Mijn ervaring: