Een heel toegankelijk, fijn en compleet boek

KimCoenen85 12 juni 2025
Hoogsensitiviteit, de een ervaart het als een last, de ander als een kracht. De sleutel is de manier waarop je omgaat met de stress en stressoren in het leven. De wereld verandert snel en het barst van de prikkels. Het is hierdoor essentieel om je stress- en energieniveaus onder controle te houden. Wanneer je hoogsensitief bent is dit nog belangrijker, want prikkels komen in meer en hogere mate bij je binnen en je brein verwerkt ze diepgaander en intenser. In dit boek leert Séverine van de Voorde je wat hoogsensitiviteit echt is en waarom je daardoor gevoeliger bent voor stress, energieverlies en burn-outs. Door concrete strategieën leer je omgaan met typische struikelblokken zoals overprikkeling, onbegrip, emoties overnemen, people pleasing en grenzen aangeven. Leer je hoogsensitiviteit te accepteren, omarmen en te zien als een kracht. Zo kan je eindelijk doen waarvoor je gemaakt bent: floreren, zelfs in een wereld vol prikkels.

Mijn ervaring:
Wat een mooi, helder en fijn boek. Séverine van de Voorde heeft een toegankelijke, vlotte en fijne schrijfstijl en weet je zonder moeite mee te nemen in haar krachtige en heldere verhaal waarin ze je alles uitlegt over hoogsensitiviteit. Het boek kent een fijne mix van haar persoonlijke verhaal, wetenschappelijke kennis die helder is uitgelegd, inzichten, verhalen van anderen en een hoop tips, trucs en handvatten.

Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel legt Séverine van de Voorde je alles uit over hoogsensitiviteit, stress, energieverlies en burn-out. Het is er helder, concreet en fijn uitgelegd. Hierbij weet Séverine van de Voorde goed de diepte in te gaan en vind ik met name de werking van onze hersenen op momenten van stress en veel prikkels erg interessant. Zeker nu ik bewust ben van wat er precies in mijn hoofd gebeurt, geeft me een bepaalde rust nu ik deze kennis begrijp en weet waarom ik spanning, emoties en die prikkels ervaar. Ook de kennis rondom stress en zeker langdurige stress vond ik erg leerzaam. Bij deze uitleg weet Séverine van de Voorde QR-codes in het boek te plaatsen. Zo kan je voor jezelf testen invullen en krijg je inzicht in je eigen hoogsensitiviteit en de manier waarop jij op stress reageert.

In het tweede deel besteedt Séverine van de Voorde de volledige aandacht aan floreren. Het is inspirerend dat ze hierbij de meest uiteenlopende en diverse mensen aan bod laat komen, die vertellen over hun ervaring met hoogsensitiviteit en de manier van leven. Dit deel is erg breed opgezet, waardoor het eigenlijk wel voor iedereen inzichten, eye-openers, tips & trucs en handvatten biedt die je kan toepassen in je eigen leven. Hoewel sommige dingen misschien voor de hand liggen, biedt Séverine van de Voorde in dit deel wel echt het complete plaatje.

Hoogsensitief omgaan met stress is een heel toegankelijk, fijn en compleet boek waarin Séverine van de Voorde je alles uitlegt over hoogsensitiviteit, stress, prikkels en burn-out en wat er precies gebeurt in je lichaam en met name je hersenen. In het tweede deel biedt Séverine van de Voorde een mooie mix van diverse persoonlijke verhalen, handvatten, en tips en trucs om te floreren met hoogsensitiviteit in een wereld vol prikkels, het is erg breed opgezet, waardoor het voor iedereen wel mooie handvatten en inzichten biedt. Erg inspirerend en mooi.

Meer recensies van KimCoenen85