Vanaf de eerste pagina in zijn greep
Wanneer de jonge Britse studente Linda Watts tijdens haar scriptieonderzoek toevallig een geheime, gecodeerde boodschap ontdekt, zet ze onbewust een keten van gebeurtenissen in gang die haar leven op zijn kop zet. Wat begint als academische nieuwsgierigheid, mondt uit in een levensgevaarlijke zoektocht naar de betekenis én de afzender van de boodschap.
Van het Vredespaleis in Den Haag tot Genève en New York volgt Linda een spoor dat haar steeds dieper een verborgen wereld binnen trekt. Met hulp uit onverwachte hoek vallen langzaam de puzzelstukjes op hun plaats, maar niet zonder tegenstand. Een duister genootschap, met invloedrijke connecties in de hoogste elitaire kringen, doet er alles aan om haar te stoppen.
Pas wanneer terugkeren onmogelijk is, dringt het besef tot haar door: dit geheim had nooit gevonden mogen worden. Maar stoppen is geen optie meer.
Mijn ervaring:
Wat een pakkend, intrigerend en zorgvuldig opgebouwd verhaal, geschreven met sfeer, mysterie en gevoel. Matthijs Huizinga hanteert een heldere en vlotte schrijfstijl, maar vanaf de eerste pagina is de spanning al voelbaar. Als lezer ben je continu op je hoede door het dreigende gevaar, iets wat Matthijs Huizinga bijzonder goed weet over te brengen en wat ervoor zorgt dat het verhaal je volledig in zijn greep houdt.
De personages zijn realistisch, divers en gelaagd uitgewerkt. Met name Linda Watts vond ik een sterk en geloofwaardig hoofdpersonage, vooral door haar nieuwsgierigheid en academische gedrevenheid. Het is knap hoe Matthijs Huizinga haar onder toenemende druk en spanning laat veranderen. De aanvankelijk zelfverzekerde en sterke Linda krijgt te maken met angsten en twijfels en wordt geconfronteerd met ingrijpende morele keuzes. Als lezer leef je intens met haar mee. Ook de bijpersonages zijn, naarmate hun rol belangrijker wordt, goed uitgewerkt en dragen overtuigend bij aan de spanningsopbouw.
De verhaallijn is op intrigerende en doordachte wijze opgebouwd. Nieuwe ontdekkingen roepen steeds weer nieuwe vragen op, waardoor het verhaal blijft voortstuwen. Daarnaast kent het boek meerdere drastische en verrassende wendingen, die Matthijs Huizinga passend en overtuigend in het verhaal weet te verweven. De omvang van het complot dat langzaam aan het licht komt en internationale proporties aanneemt, vergroot de spanning aanzienlijk. Thema’s als macht, kennis, manipulatie en verantwoordelijkheid zijn sterk in de verhaallijn geïntegreerd en zetten je als lezer aan het denken.
Op de stoel van God is een pakkende, intrigerende en verrassend spannende thriller die zorgvuldig is opgebouwd en overtuigend is uitgewerkt. De beklemmende sfeer, de aanhoudende spanning, de sterke personages en de diepere thema’s zorgen samen voor een verhaal dat je van begin tot eind niet meer loslaat.
Mijn ervaring: