Een aangrijpende, indrukwekkende maar ook prachtige roman
Bella heeft verdriet. Haar ouders zijn onlangs gescheiden, haar oma is overleden en haar vriendje heeft het uitgemaakt. Om het verlies en verdriet niet te voelen, verdoofd Bella zich met alcohol. Daarbij heeft iedereen Bella nodig: haar moeder, haar vader, haar zusje... de enige die niets van haar wilde was haar oma, maar die is er niet meer. Maar wat is het probleem? Iedereen drinkt, ze kan echt wel stoppen wanneer ze wil. Maar dan is er die ene nacht, de nacht die alles compleet verandert. De volgende dag ontwaakt Bella in het ziekenhuis met een gebroken jukbeen en vage flitsen van de nacht ervoor. Het is tijd dat Bella de werkelijkheid onder ogen gaat zien. Ze moet afkicken...
Mijn ervaring:
Een aangrijpend, pakkend en intens verhaal. Kathleen Glasgow weet met dit derde boek wederom een pakkend, aangrijpend en mooi boek neer te zetten dat je raakt. Ze heeft een levendige en vlotte schrijfstijl die erg uniek en eigen is. Ze weet ook ontzettend sterk het personage neer te zetten, waardoor de emoties, gedachten en gevoelens bij je als lezer binnenkomen.
We lezen het verhaal van de vijftienjarige Bella, ofwel Isabelle, maar ze heeft de voorkeur om Bella genoemd te worden. Ze is realistisch, natuurlijk en puur neergezet, waarbij Kathleen Glasgow zich goed verdiept heeft in de leefwereld van deze jonge tiener. Hierdoor ervaar je de wereld echt door haar ogen. Ze heeft het thuis niet makkelijk, haar ouders zijn onlangs gescheiden maar maken constant ruzie en zien haar niet staan. Er wordt haar een enorme druk opgelegd, door te zorgen voor haar jonge zusje die sociale problemen heeft én ze moet presteren op school. Bella ervaart hier veel stress van. Ook heeft Bella veel verdriet van het verlies van haar oma, degene die haar wel zag staan en er voor haar was, is plotsklaps weggevallen en haar eerste vriendje heeft het onlangs uitgemaakt. Hierdoor zoekt Bella verdoving in alcohol.
Het verhaal wordt mooi en rustig opgebouwd, waarbij Kathleen Glasgow begint met een goede beginschets van het (heftige) leven van Bella. De thuissituatie, haar school, maar ook haar vriendengroep wordt meegenomen en daarbij weet ze direct de gedachten en gevoelens die Bella hierbij ervaart in het verhaal mee te nemen. Het verhaal krijgt een heftige wending als Bella naar een feestje gaat, dat volkomen uit de hand loopt. Bella wordt gedwongen af te kicken in een afkickkliniek. Kathleen Glasgow weet deze dagen en de gebeurtenissen in de kliniek overtuigend, realistisch en indrukwekkend te beschrijven. Naast de dagen in de afkickkliniek wisselt deze verhaallijn af met stukjes dagboek van Bella, waarin ze openhartig haar emoties en worstelingen beschrijft. Als lezer leef je echt met Bella mee en hoop je dat het haar gaat lukken om af te kicken. Ook de tijd na de afkickkliniek volgt en hierin weet Kathleen Glasgow krachtig te beschrijven. Hoe moeilijk het is voor Bella om de draad van haar leven weer op te pakken. Ze weet door het verhaal heen Bella een krachtige groei en transformatie door te laten maken en zeker door het mooie en imponerende einde waarin Kathleen Glasgow ook nog een link legt met de oma van Bella, weet ze het verhaal op prachtige wijze af te sluiten.
The glass girl is een aangrijpende, indrukwekkende maar ook prachtige roman. Kathleen Glasgow weet opnieuw een levendig en vlot verhaal neer te zetten dat je echt weet te raken. We lezen het verhaal van de vijftienjarige Bella die een alcoholverslaving heeft. Ze is realistisch, puur en goed uitgewerkt, waardoor je als lezer ook de emoties, gedachten en gevoelens van Bella ervaart. We lezen haar weg naar herstel, van het afkicken in de afkickkliniek en haar tijd erna. Het is een heftig verhaal vol ups en downs, maar Bella maakt een indrukwekkende groei en transformatie door. Echt een verhaal dat je zeker bij zal blijven.
Mijn ervaring: