Een pakkende, mooie en intrigerende roman
Van Novum Publishing ontving ik een persbericht van deze veelbelovende roman. Ik was bij het lezen van de flaptekst direct nieuwsgierig en enthousiast. Ik ontving van hen een recensie-exemplaar. Super bedankt. Ik hoop op een pakkend, realistisch en verrassend verhaal.
Hein van 47 heeft heel vaak ruzie met zijn vrouw. Op een moment is hij het beu en vertrekt naar Zuid-Frankrijk. Wanneer hij daar een tijdje is, ziet hij in de krant zijn eigen overlijdensadvertentie. Hein ziet dit als een kans om een nieuwe start te maken en zijn huidige leven achter hem te laten. Hij verandert van de Nederlandse Hein naar de Duitser Helmut en bouwt een leven op in de Franse Camargue. Vijf jaar lang leeft hij een tevreden leven, totdat hij een e-mail ontvangt. Het blijft er niet bij één er volgen er meer. Iemand beweert in de e-mails te weten wie hij is. Helmut tast in het duister, maar wordt nu wel gechanteerd. Dan komt er hulp uit onverwachte hoek, waardoor Helmut aan het denken wordt gezet. Was dit wel een goede beslissing?
Wat een pakkend, intrigerend en goed verhaal. RiNi Pietersen heeft een natuurlijke, vlotte en levendige schrijfstijl, waarmee ze je meeneemt in een verhaal van een heel normaal gezin dat een bizarre wending krijgt.
Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven vanuit het gezin met als hoofdpersonages Hein of Helmut zoals hij zich later gaat noemen, vrouw Tineke en zoon Pieter ook volgen er een paar hoofdstukken vanuit zoon Jan. De verschillende gezinsleden zijn uitgesproken, diverse maar wel natuurlijke en realistische personages die waarheidsgetrouw op je over komen. Doordat RiNi Pietersen constant wisselt van perspectief zie je het verhaal vanuit verschillende standpunten. Zeker als hun levens uit elkaar vallen.
In eerste instantie moest ik aan het begin van dit boek denken dat het verhaal me wel heel bekend voorkwam. Niet veel later hoorde ik het nummer 'Het regent zonnestralen', dat is nu precies hoe dit boek zo'n beetje van start gaat. Toch weet RiNi Pietersen hier wel een eigen draai aan te geven.
Het verhaal neemt vrij vanaf het begin de bizarre en tragische wending waardoor het gezin uit elkaar valt. Hiermee weet RiNi Pietersen je enorm te intrigeren en is mijn nieuwsgierigheid naar het verdere verloop van ieders leven. Naast de hoofdverhaallijn lopen er ook genoeg andere lijnen en gebeurtenissen waardoor het een compleet en volledig levensverhaal blijft. Er zitten absoluut verrassende en intrigerende wendingen in de verhaallijn die beginnen bij de eerste e-mail waarna de spanning in de roman toe neemt. Het verhaal zit verrassend goed en compleet anders in elkaar dan ik had verwacht. Bij het plot vallen pas echt de puzzelstukjes op zijn plek, met als vervolg een verrassend einde.
Weglopen voor het leven is een pakkende, mooie en intrigerende roman. RiNi Pietersen heeft een levendige en vlotte schrijfstijl en weet een realistisch en goed verhaal neer te zetten van een redelijk doorsnee gezin waarbij het leven door één gebeurtenis en verkeerde beslissingen een compleet andere wending krijgt. Het verhaal kent een verrassend plot, waarbij de puzzelstukjes op zijn plek vallen. Ik heb erg genoten van deze roman.