Dromen worden werkelijkheid
'Wat is dan het nut van een dromer? Maar iets was beter dan niets. De schaduw van de leeuw had haar alerter gemaakt, meer op haar hoede. Dat kon nooit kwaad.'
De prehistorie krijgt voor mij een groter beeld door dit boek van Linda Dielemans. De grotschilderingen hebben voor mij weinig betekenis gehad tot nu toe, maar het verhaal eromheen over de mammoetjacht, het gevaar van leeuwen en het leven in een stam geven het zoveel meer betekenis, ook omdat het gebaseerd is op de vondsten in de archeologie. Daarnaast maak je je ook een voorstelling hoe het zou kunnen zijn om in die tijd op te groeien.
Een flink boek met een spannend, gevarieerd verhaal voor de in archeologie en geschiedenis geïnteresseerde 10 plusser!
- - -
Het verhaal over Joeni speelt zich af in de laatste ijstijd, zo'n 28.000 jaar geleden.
Ze groeit zonder ouders op in een stam waar ze niet gewenst lijkt te zijn. Heeft dit met de dood van haar vader te maken?
De dromer van haar stam, Toek, doet voorspellingen en maakt er tekeningen over in de grotten. Joeni heeft ook dit soort dromen. Voor haar mogelijke talent is helaas geen ruimte in de stam van Uma.
Door een voorspelling van een fatale jachtexpeditie komen Joeni en Toek in de problemen.
Als de stam wegtrekt en zich gaat verbinden met een andere stam, lijkt Joeni verliefd. Ze lijkt bereid om zich aan een man te verbinden als het helemaal misgaat.
Ze worden door verstoten en de situatie lijkt alleen maar te verergeren.
Ondertussen blijft ze haar dromen houden over de leeuwenman. Wat betekenen ze en blijft Joeni voor altijd alleen over?
- - -
Ze worden door verstoten en de situatie lijkt alleen maar te verergeren.