Luchtig en kleurrijk migratieverhaal
Dit boek is gebaseerd op het verhaal van de overgrootouders van illustrator Hedy Tjin, Vanuit Hedy's familie zijn er verschillende versies over. Die zijn luchtig in beeld gebracht via de gesprekken tussen de familieleden, die tussendoor plaatsvinden: je ziet het gekibbel tussen de ooms en tantes al voor je.
En... maakt het uit hoe het nou precies gegaan is?
De historische feitjes her en der in het boek geven daarnaast meer info over bijv. waarom meer mensen uit Madeira in Suriname terechtkwamen, over Konverjari etc.
De kleurrijke illustraties van Hedy Tjin en extra bladen met documenten of foto's uit die tijd maken deze 'reis' compleet!
Wat een mooi inzicht in een stukje interessante familiegeschiedenis. Zelf heb ik nooit geweten dat er ook mensen vanuit Madeira richting Suriname gingen. Leuk om zo meer te leren over Paramaribo van 't begin van de 20e eeuw. Zindzi heeft een heel prettige schrijfstijl, je blijft geboeid om het verhaal te volgen.
Bekroond met de Thea-Beckman-prijs en de Zilveren Griffel! Een aanrader voor leerkrachten om je onderwijs diverser te maken en om migratie en de gevolgen daarvan te leren begrijpen. Dat je met je ene been in het nieuwe land staat, en je andere been nog in je vaderland...
Vast ook waarom De reis van Manie Schaafijs de Jenny Smelik IBBY prijs 2024 heeft gekregen!
En... maakt het uit hoe het nou precies gegaan is?