Cassie is zeventien en ziet wat anderen niet zien. Ze leest mensen alsof ze patronen zijn – in hun woorden, hun lichaamstaal, hun zwaktes. Ze hoeft je maar één keer te ontmoeten om te weten wie je bent… of waar je voor vlucht. Maar eerlijk? Ze heeft haar talent nooit echt serieus genomen. Tot de FBI ineens voor haar neus staat.
Ze willen haar voor een geheim programma: The Naturals. Tieners met uitzonderlijke gaven worden ingezet om cold cases op te lossen – oude, vaak gruwelijke misdaden die niemand meer durft aan te raken. Voor Cassie is het een kans op antwoorden. Misschien zelfs een manier om haar moeder te begrijpen. Ze wordt geplaatst in een huis vol jongeren met even ongewone – en soms verontrustende – gaven. En dan begint het pas echt.
Een nieuwe moordenaar duikt op. Een die veel te veel weet. Een die hun spel wél serieus speelt. Terwijl de dreiging dichterbij kruipt, beseft Cassie dat het programma niet alleen over het oplossen van misdaden gaat… maar ook over overleven. Want sommige monsters komen niet uit het donker – ze kijken je recht in de ogen. En sommige waarheden? Zijn dodelijker dan leugens.
Dit boek was zó verrassend. Het is dan wel een Young Adult boek, en het leest ook daadwerkelijk zo in de schrijfstijl. Ik verwachtte daarom ook een wat simpel verhaal over een paar tieners die papierwerk van cold cases bestuderen. Maar niets wat minder waar. Het was werkelijk geen moment saai, zat vol met onvoorzienbare plottwists en heeft de echte thriller-elementen die je soms kippenvel geven. Dit is zo’n boek die je vanaf de eerste pagina het verhaal in trekt en waar je alleen maar aan blijft denken totdat je verder kan lezen. Een echte aanrader als je van een spannend verhaal houdt met plotwendingen waarvan je mond openvalt.
Ik duik in verhalen en schrijf vrijwillig recensies voor Bibliotheek Velsen – Lees je mee?