Dag en nacht — Romy Hausmann
In een afgelegen hut in het woud leeft Lena met haar twee kinderen volgens strikte regels. De ramen zijn verduisterd, de deur zit op slot en alles wordt bepaald door de vader: wanneer ze eten, leren en zelfs naar het toilet mogen. Hij gelooft dat hij zijn gezin beschermt tegen de buitenwereld, koste wat het kost. Wanneer Lena weet te ontsnappen, lijkt de hel pas echt los te barsten. De vader wil terughalen wat van hem is – en de vraag blijft of zij werkelijk de verdwenen Lena van veertien jaar geleden is.
Wat een goed boek!! Tijdens het lezen herkende ik een aantal scènes uit het verhaal, tot ik me besefte dat ik de verfilmde serie van dit boek al gezien had (maanden geleden). De serie was een beetje naar de achtergrond gezakt dus ik heb lekker verder gelezen. Echt goed hoe je per personage de schrijfstijl ziet veranderen, je volgt het boek namelijk uit de personages Hannah, Matthias en Lena. Onwijs goede plottwist die ik absoluut niet aan zag komen. Dit is zo'n boek waarbij je je na het uitlezen afvraagt hoe het met sommige personages zal gaan in de rest van hun leven, ondanks je beseft dat het 'maar' een boek is. Echt een 5-steren boek voor mij!