Foodie — Adam Roberts
In Foodie volgen we Isabella Pasternak, een jonge vrouw die haar leven in het teken van eten heeft gezet. Ze kan oprecht genieten van de schoonheid van een perfect gekookt ei, droomt van haar eerste maaltijd bij het beste restaurant in de stad en haar kleine appartement staat tot de nok toe vol met kookboeken. Wanneer ze door een rampzalige livestream over soufflés haar baan bij een digitaal eettijdschrift verliest, lijkt haar wereld in te storten. Maar dan krijgt ze de kans om een kookboek te schrijven met Hollywood-ster Molly Babcock. Al snel blijkt echter dat hun karakters botsen en dat Molly eigenlijk niets met eten heeft. De vraag is of Isabella haar passie voor koken weet over te brengen, of dat Molly’s ego alles in de soep laat lopen.
Om te beginnen is dit boek echt een plaatje! De kaft is zonder twijfel een van de mooiste in mijn kast: prachtige illustratie, hip, kleurrijk en met een 'zachte' afwerking die het boek extra fijn maakt om vast te houden. Alleen daardoor begon ik al met plezier te lezen. Toch moet ik eerlijk zeggen dat het verhaal me in de eerste 80 tot 100 pagina’s nog niet echt wist te pakken. Er worden enorm veel verwijzingen gedaan naar (bestaande) schrijvers en kookboeken, die ik zelf niet kende. Voor mij voelde dit als een overkill aan informatie en namen, waardoor het vooral een onrustige leeservaring werd. Maar na dat punt veranderde dat gelukkig! De personages kregen veel meer diepgang en de verschillende verhaallijnen kwamen meer tot leven. Vanaf bladzijde 100 las ik het boek in één ruk uit.
Foodie is veel meer is dan een luchtig verhaal over eten: thema’s als vriendschap, haat, liefde, rouw en zelfvertrouwen komen op een mooie en tegelijkertijd humoristische manier voorbij. Af en toe heb ik zitten grinniken om de schrijfstijl en humor. Isabella’s relaties met de andere personages zijn divers en gelaagd. Soms voelde ik irritatie of afkeer naar een personage, maar niet veel later kon dat omslaan in begrip en medeleven.
Al met al vond ik Foodie een mooi boek met een originele insteek waar je letterlijk trek van krijgt. Het begin was voor mij een struikelblok, maar het tweede deel maakte dat weer goed. Ik geef het boek 3.5-sterren vanwege het trage en informatie-overladen begin.