De nachtegaal — Kristin Hannah
De Nachtegaal vertelt het aangrijpende verhaal van de zussen Vianne en Isabelle, twee vrouwen met een totaal verschillend karakter. Isabelle, de jongste en brutaalste, woont in Parijs, terwijl Vianne een rustig leven leidt op het platteland met haar man Antoine en hun dochtertje. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Antoine moet vechten, wordt niet alleen hun relatie op de proef gesteld, maar ook hun moed en morele keuzes.
Ik vind boeken over oorlogen over het algemeen heel moeilijk te lezen en ik laat ze dus ook vaak links liggen. Dit boek wilde ik echter echt een kans geven door de vele goede recensies en daar heb ik zeker geen spijt van. Ik vond het een hartverscheurend verhaal en een indrukwekkend eerbetoon aan vrouwen in de oorlog, wiens moed en doorzettingsvermogen vaak onderbelicht zijn gebleven. Het verhaal is soms wat zwaar geschreven en ik moest me soms wel goed concentreren om er doorheen te komen, maar dat was het absoluut waard. Voor mij is dit boek een pareltje. Het is meeslepend, emotioneel en krachtig, en ik zou het iedereen aanraden.