Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Biografie over twee zusjes die strijden voor vrouwenrechten en afschaffing van de slavernij aan het begin van de 19e eeuw

Liesbeth Jochemsen 23 januari 2023 Auteur
Ik kocht dit boek bij Korten boek en kantoorhandel in Olst.
Witte vleugels zwarte vleugels vertelt het verhaal van Sarah Grimké (1792-1873). Ze groeide op in Charleston, in het diepe zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Haar vader was rechter en haar familie behoorde tot de bovenklasse van de stad. Haar familie bezat ook een plantage waar slaven op werkten. Daarnaast waren er ook huisslaven die voor de kinderen zorgden, huishoudelijke taken verrichten of de stallen en de tuin onderhielden.
Voor haar elfde verjaardag krijgt Sarah het tienjarige slavenmeisje Hetty “Handful” Grimké cadeau. (Slaven kregen dezelfde achternaam als hun eigenaar.) Er ontstaat een hechte, maar gecompliceerde vriendschap tussen de meisjes. Als lezer volg je vijfendertig jaar hun leven, afwisselend vertelt vanuit Sarah en vanuit Handful.

“Ik was elf en bezat een slaaf die ik niet vrij kon laten.” (blz. 35)

Via Handful en haar moeder Charlotte leer je meer over het vaak gruwelijke lot dat slaven ten deel viel en hoe ze vindingrijk voor allerlei problemen (stiekeme) oplossingen vonden. Een leuk detail van hun verhaal is de verhalende lappendeken die Charlotte maakt, waarin ze haar familiegeschiedenis aan Handful uitlegt door middel van lappen aan elkaar genaaide stof.
Sarah zet zich met haar twaalf jaar jongere zus Angelina in voor afschaffing van de slavernij, waarbij ze op veel weerstand stuiten.

“Zoals u ziet, is er geen plaats in de herberg, maar de wijzen zijn toch gekomen.” (blz. 383)

Vooral ook omdat het in die tijd niet gebruikelijk was dat vrouwen studeerden of zelfs maar in het openbaar spraken. Dat komt ook goed naar voren in de tijd dat Sarah zich aansluit bij de Quakers en daar geestelijke wil worden.

“De tijd om voor je rechten op te komen, is wanneer ze je ontzegd worden.” (blz. 387)

Zullen Sarah en Angelina door hun opstandigheid de afschaffing van de slavernij schaden? Of versterken de strijd voor afschaffing van de slavernij en de strijd voor de rechten van de vrouw elkaar juist? Een interessante vraag, die ook nu, weliswaar op andere zaken, van toepassing is. De strijd voor het ene goed kan vaak niet zonder de strijd voor het andere goed.
Dit boek laat ook zien dat slavernij weliswaar moreel verwerpelijk is, maar dat het een stuk gecompliceerder is dan zomaar met een bestraffende vinger naar de door witte mensen beheerste maatschappij van toen te wijzen. De hele zuidelijke economie was immers afhankelijk van slavernij. Ik vraag me af hoe toekomstige generaties straks op ons terugkijken wat betreft de problemen waar wij nu mee te maken hebben.
Interessant is ook het nawoord achterin het boek, waarin meer wordt verteld over een aantal historische figuren in het boek, zoals Denmark Vessey, die een slavenopstand organiseerde. Ook lees je meer over het leven van de zusjes Grimké en hun strijd voor vrouwenrechten en afschaffing van de slavernij. Zo is hun pamflet “American Slavery As It Is” van grote invloed geweest op auteur Harriet Beecher Stowe, die het veel bekendere “De hut van oom Tom” schreef.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Liesbeth Jochemsen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?