Lezersrecensie
Groenvoer, vol vitamines en inspiratie
Een goed begin is het halve werk!
Vorig jaar januari kreeg ik gelijk een uitdaging op mijn pad. Een uitdaging die niet alleen via de mailbox, maar ook via mijn gezin binnenkwam, namelijk Veganuary
Nu had ik geen goede voornemens, maar minder vlees eten stond wel hoog op mijn --> Nog Doen Lijstje <--. Uiteindelijk nam ik daarom de uitdaging aan, met toch één goed voornemen: namelijk, het deze keer langer dan een maand vol te houden!
Ondanks de goede wil, was het in het begin behoorlijk omschakelen. Vooral bij boodschappen doen. Ik maak eigenlijk nooit lijstjes, maar ik heb een gruwelijke hekel aan kant en klare voer. Zeker als het om vleesvervangers gaat. Buiten dat er te veel zout en suiker in zit, is het vaak gewoon niet lekker. En improviseren is veel leuker, maar dan wel met combinaties die goed bij elkaar passen, voedzaam & gezond zijn. Gelukkig had ik veel aan de begeleidende app. Maar soms wil je meer en in mijn gewone kookboeken stonden weinig (echte) vegan recepten.
Inmiddels is het weer januari. Voor de mensen die nog aarzelen om mee te doen, of wel wat hulp kunnen gebruiken met Veganuary, heb ik een toffe boekentip! Groenvoer van Tobias Camman, met lekkere vegan en vegetarische recepten. Had ik die vorig jaar maar gehad. :)
‘’Foodsnob Tobias Camman heeft een hekel aan vleesvervangers en gerechten waarbij groenten alleen worden gezien als bordvuller; geweldige, restaurantwaardige gerechten kunnen namelijk óók bereid worden zonder vlees.’’
Zijn recepten zijn origineel en extravagant, maar bovenal geschikt om te schakelen. Tobias bewijst dat groente heerlijk kan zijn en dat iedere hobby kok fantastische vegetarische gerechtjes kan maken. En om het er dan maar meteen in te gooien, zo lekker dat je vlees of vis helemaal niet mist!
‘’Voor wie denkt dat groente snel moet of even tussendoor, is dit boek misschien niet helemaal geschikt, want dit is een kookboek voor slow food en fijnproevers. ‘’ Ja, dat kan met groente ook!
Tobias start met te vertellen dat dit boek vooral als inspiratie kan worden gebruiken. Maak je de technieken eigen en bedenk vervolgens je eigen recept. Creativiteit staat voorop!
Na een uitgebreide inleiding, inclusief Spotify playlist met muziek voor in de keuken, volgt het hoofdstuk Basisrecepten zoals Bouillons & Sauzen, Chutney, Mayonaise en nog veel en veel meer lekkers. Hierna volgen de Gerechtjes, Desserts en de Index (ook best handig om gerechten terug te zoeken).
Alles is voorzien van extra tips, informatie (over techniek en structuur), moeilijkheidsgraad en uit welke keuken het komt (Italiaans, Frans etc.) en er is een wijnpairing. Visueel is het boek een plaatje, met geweldige illustraties (alle afkomstig uit het Rijksmuseum) en mooie paginagrote foto’s.
Behalve dat ik illustratie liefhebber ben en dol ben op lekker eten en mooie foto’s, kan ik persoonlijk de humor ook erg waarderen. Ik kook regelmatig met een glimlach en dat is ook heel wat waard.
Qua moeilijkheidsgraad is dit boek prima te doen voor een geoefende kok, maar ik heb inmiddels kunnen ontdekken dat veganistisch koken ook uitdagend kan zijn en dat je er geduld voor nodig hebt (en laat dat laatste nu niet mijn sterkste punt zijn). Gelukkig kun je veel gerechten alvast voorbereiden, zoals bouillon en sausen. Optisch kan ik zeker iets leren van Tobias, een mooi gerecht eet nog fijner. Qua samenstelling en ingrediënten is dit ook een heel handig kookboek, er staan gerechten in die ik werkelijk nog nooit gegeten heb (en dan eet ik toch heel wat groenvoer).
Begin je net met vegetarische of vegan recepten, neem dan de tijd om het boek goed door te bladeren en begin klein. Het liefst met de wat minder bewerkelijke gerechten, of maak het eerst voor jezelf klaar of voor je gezin.
Voor je het weet eet je echt veel minder vleesproducten en is het gebruik van deze groene keuken werkelijk een toevoeging en verrijking. En dat niet alleen vanwege Veganuary, maar het hele jaar door.
Aanrader!
Vorig jaar januari kreeg ik gelijk een uitdaging op mijn pad. Een uitdaging die niet alleen via de mailbox, maar ook via mijn gezin binnenkwam, namelijk Veganuary
Nu had ik geen goede voornemens, maar minder vlees eten stond wel hoog op mijn --> Nog Doen Lijstje <--. Uiteindelijk nam ik daarom de uitdaging aan, met toch één goed voornemen: namelijk, het deze keer langer dan een maand vol te houden!
Ondanks de goede wil, was het in het begin behoorlijk omschakelen. Vooral bij boodschappen doen. Ik maak eigenlijk nooit lijstjes, maar ik heb een gruwelijke hekel aan kant en klare voer. Zeker als het om vleesvervangers gaat. Buiten dat er te veel zout en suiker in zit, is het vaak gewoon niet lekker. En improviseren is veel leuker, maar dan wel met combinaties die goed bij elkaar passen, voedzaam & gezond zijn. Gelukkig had ik veel aan de begeleidende app. Maar soms wil je meer en in mijn gewone kookboeken stonden weinig (echte) vegan recepten.
Inmiddels is het weer januari. Voor de mensen die nog aarzelen om mee te doen, of wel wat hulp kunnen gebruiken met Veganuary, heb ik een toffe boekentip! Groenvoer van Tobias Camman, met lekkere vegan en vegetarische recepten. Had ik die vorig jaar maar gehad. :)
‘’Foodsnob Tobias Camman heeft een hekel aan vleesvervangers en gerechten waarbij groenten alleen worden gezien als bordvuller; geweldige, restaurantwaardige gerechten kunnen namelijk óók bereid worden zonder vlees.’’
Zijn recepten zijn origineel en extravagant, maar bovenal geschikt om te schakelen. Tobias bewijst dat groente heerlijk kan zijn en dat iedere hobby kok fantastische vegetarische gerechtjes kan maken. En om het er dan maar meteen in te gooien, zo lekker dat je vlees of vis helemaal niet mist!
‘’Voor wie denkt dat groente snel moet of even tussendoor, is dit boek misschien niet helemaal geschikt, want dit is een kookboek voor slow food en fijnproevers. ‘’ Ja, dat kan met groente ook!
Tobias start met te vertellen dat dit boek vooral als inspiratie kan worden gebruiken. Maak je de technieken eigen en bedenk vervolgens je eigen recept. Creativiteit staat voorop!
Na een uitgebreide inleiding, inclusief Spotify playlist met muziek voor in de keuken, volgt het hoofdstuk Basisrecepten zoals Bouillons & Sauzen, Chutney, Mayonaise en nog veel en veel meer lekkers. Hierna volgen de Gerechtjes, Desserts en de Index (ook best handig om gerechten terug te zoeken).
Alles is voorzien van extra tips, informatie (over techniek en structuur), moeilijkheidsgraad en uit welke keuken het komt (Italiaans, Frans etc.) en er is een wijnpairing. Visueel is het boek een plaatje, met geweldige illustraties (alle afkomstig uit het Rijksmuseum) en mooie paginagrote foto’s.
Behalve dat ik illustratie liefhebber ben en dol ben op lekker eten en mooie foto’s, kan ik persoonlijk de humor ook erg waarderen. Ik kook regelmatig met een glimlach en dat is ook heel wat waard.
Qua moeilijkheidsgraad is dit boek prima te doen voor een geoefende kok, maar ik heb inmiddels kunnen ontdekken dat veganistisch koken ook uitdagend kan zijn en dat je er geduld voor nodig hebt (en laat dat laatste nu niet mijn sterkste punt zijn). Gelukkig kun je veel gerechten alvast voorbereiden, zoals bouillon en sausen. Optisch kan ik zeker iets leren van Tobias, een mooi gerecht eet nog fijner. Qua samenstelling en ingrediënten is dit ook een heel handig kookboek, er staan gerechten in die ik werkelijk nog nooit gegeten heb (en dan eet ik toch heel wat groenvoer).
Begin je net met vegetarische of vegan recepten, neem dan de tijd om het boek goed door te bladeren en begin klein. Het liefst met de wat minder bewerkelijke gerechten, of maak het eerst voor jezelf klaar of voor je gezin.
Voor je het weet eet je echt veel minder vleesproducten en is het gebruik van deze groene keuken werkelijk een toevoeging en verrijking. En dat niet alleen vanwege Veganuary, maar het hele jaar door.
Aanrader!
2
Reageer op deze recensie