Waardevolle ooggetuigenverslag

Lisan 18 mei 2025
‘Lieve Jan’ is een verzameling van brieven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven door een moeder aan haar zoon, die in een sanatorium verblijft. Hierdoor zijn ze tijdens de oorlog niet bij elkaar in de buurt, maar door het schrijven van brieven hoopt zij haar zoon ooit te kunnen laten lezen wat zij hebben doorstaan. De brieven starten op 19 september 1944 in Gennep. Ze worden geschreven in een tijd dat de strijd tussen de Nazi-Duitsers en de geallieerden sterkt oplaait. Operatie Market Garden is begonnen. De brieven eindigen op 3 november 1944. Via een nawoord van dochter Goke horen we hoe het verder is gegaan.

De verzameling brieven leest als een dagboek. Omdat de brieven zijn geschreven zonder het idee om ze later te publiceren, zijn ze rauw en echt. Je voelt tijdens de wanhoop en de angst tijdens het lezen. Je leest niet alleen over de dagelijkse beslommeringen van een moeder, maar ook over alles wat er buiten het gezin gebeurt. Zoals bijvoorbeeld evacuaties, bombardementen en diefstal. Door het nawoord van dochter Goke voelt het verhaal compleet.

Lieve Jan is een belangrijk historisch document over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Dankzij Henriétte van ’t Wout is dit ooggetuigenverslag toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Opdat wij nooit vergeten.

Dank je wel Henrïette voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van Lisan