Eén duwtje
Marcus Andersson schreef ooit een bestseller, 'Het Buitenbeentje', en nog twee andere boeken die het succes van zijn debuut niet meer konden evenaren. Hij is nog steeds op zoek naar nieuwe inspiratie maar uit zichzelf komt deze zeker niet meer terug.
Maar dan komt een onverwacht berichtje van een oud-klasgenoot en literair auteur, Ernst Fabricius. Ze spreken af en dan komt Ernst met een wel heel bizar voorstel voor Marcus, namelijk dat hij contact opneemt met diens agent om de thriller die hij schreef uit te geven maar onder een pseudoniem. Marcus brengt het manuscript onder de aandacht van zijn uitgever en die is onmiddellijk weg van het verhaal maar gaat ervan uit dat hij het schreef. Ondanks de pogingen om dit te weerleggen en om het onder een pseudoniem uit te brengen, wordt het boek toch een Marcus Andersson verhaal. Met Ernst spreekt Marcus een financiële deal af, waarbij 25% van de opbrengst Marcus gaat.
Het boek scheert hoge toppen en belandt op de bestsellerlijsten. Alles lijkt goed te gaan tot Ernst contact opneemt en terug willen komen op de deal die ze afspraken. Marcus verleent hem toegang tot zijn zomerverblijf, waar Ernst een tijdje kan wonen. Maar dat leidt tot een groot probleem als hij daar niet meer wil vertrekken. Op een avond krijgt hij telefoon van de buren dat er een feestje aan de gang is én als hij daar aankomt blijkt zijn zomerhuis het toneel te zijn van een feest vol drugs en drank. Als hij, nadat iedereen het huis uiteindelijk heeft verlaten, Ernst bewusteloos terugvindt aan de rand van de steiger ziet hij een oplossing tot al zijn problemen... één simpel duwtje, een zetje en Ernst verdwijnt in het water en daarmee verdwijnen al zijn problemen. Of dat denkt Marcus toch.
Intussen is 'De kille zee' de derde psychologische thriller van Ulf Kvensler die na het sublieme 'Het hoge Noorden' en het voor mij persoonlijk mindere 'Ijzige Val' nu toch wel helemaal terug is met deze geweldige thriller. Kvensler bouwt zijn verhaal traag op maar eens het verhaal op gang is gekomen kan je niet meer stoppen met lezen en wordt je meegezogen in de gekmakende kronkels van een man die alles op het spel zet voor zijn eigen succes, uit jaloezie en uit afgunst. Het boek deed heel af en toe ook denken aan 'Het Plot' van Jean Hanff Korelitz maar wijkt gelukkig ver genoeg af om het geen kopie te laten zijn.
Dit boek was voor mij een make-or-break moment voor deze auteur, om eerlijk te zijn. Mocht 'De kille zee' niet zo goed zijn geweest was ik waarschijnlijk gestopt met deze auteur te volgen maar hij heeft alvast bewezen dat één minder goed boek (en dat is natuurlijk heel persoonlijk) niet meteen betekent dat je een auteur moet laten vallen. Kvensler zelf laat zijn hoofdpersonage hier trouwens zelf ook over nadenken als hij het over zijn boeken heeft, na zijn succesvol debuutroman blijft het succes uit en Marcus krijgt het moeilijk nog iets nieuws gepubliceerd (of zelfs geschreven) te krijgen. Gelukkig zijn er zijn uitgever (en beste vriendin) die hem blijven steunen. Dat allemaal maar om te zeggen dat ik eigenlijk heel benieuwd ben naar het volgende boek van Ulf Kvensler, die mij met dit boek alvast enorm heeft verrast!
Ulf Kvensler is naast auteur ook scenarioschrijver (o.a. voor de serie The Restaurant op Netflix (ik heb gezocht, het staat niet op de Belgische Netflix). Het is wachten op een verfilming van één van zijn boeken.