Wipwap
In een bos wordt een oude vrouw opgehangen aangetroffen, vermoedelijk pleegde ze zelfmoord omdat ze terminale kanker had, ook haar appartement had ze al helemaal leeggemaakt. Maar inspecteur Paula Pihlaja ontdekt echter dat het over moord gaat. Als kort daarop een bekende bergbeklimmer en auteur ook opgehangen wordt teruggevonden, op een speelplaats boven een wipplank (wipwap) wordt algauw een link gevonden tussen de twee doden. Haar onderzoek is nog maar net begonnen naar de twee sterfgevallen of een derde dode wordt gevonden, op een andere speelplaats, op dezelfde manier gedood. Zou er een seriemoordenaar rondlopen of speelt er meer mee?
'Speelplaats' is het tweede boek in de Finse misdaadserie rond politie-inspecteur Paula Pihlaja en haar team dat bestaat uit De Beer (zijn roepnaam die hij overhield aan het team waarvoor hij ervoor werkte), de zachte en introverte maar gedreven rechercheur die Paula volop bijstaat. Renko, de heel uitgesproken en extraverte collega van Paula die zich soms vol 'Stürm und Drang' in de zaak smijt en dan is er de ervaren rot, Hartikainen die wat op de achtergrond blijft en vanop afstand meehelpt de zaak te onderzoeken.
A.M. ollikainen is een echtpaar dat intussen twee misdaadthrillers hebben geschreven, die zich allebei in en rond Helsinki afspelen. De stad is dan ook een personage op zich en voor wie er zelf al is geweest weet dat het een aangename stad is om rond te wandelen. Je verwacht dan ook zeker niet zo'n duistere verhalen in één van de meest leefbare steden ter wereld. Maar natuurlijk is er overal misdaad en Aki en Milla Ollikainen weten dit heel mooi in boekvorm te gieten. Een vlot lezende en snelle thriller waarvan ik hoop dat we nog meer mogen zien verschijnen!