Over hoe vrouwen vandaag de dag nog steeds terecht staan
Hoewel mijn verwachtingen vooraf niet overeenkwamen met de inhoud van dit boek, heb ik het toch graag gelezen.
Ik probeer de laatste maanden ook eens wat non-fictie te lezen en samen met mijn toegenomen interesse in heksen en hun geschiedenis, leek dit mij het perfecte moment om dit boek te lezen.
Het was echter niet echt een boek over heksen. De intro biedt de lezer een historisch overzicht van de heksenvervolgingen, maar de daaropvolgende hoofdstukken kijken meer naar hoe er vandaag de dag naar vrouwen wordt gekeken en hoe dit gelinkt kan worden aan het beeld van de heks. Desondanks vond ik het een interessant boek. Chollet bespreekt verschillende voorbeelden van hedendaagse problematieken en hun historische oorsprong. Ze stelt onze normen en algemene overtuigingen in vraag. Dus het gaat niet zozeer over heksen als wel hoe vrouwen vandaag (figuurlijk) terecht gesteld worden voor het afwijken van de norm, een heel beperkt idee van wat een vrouw kan zijn of doen. De hoofdstukken focussen onder meer op moederschap, het al dan niet willen van kinderen en de positie van de oude(re) vrouw.
Ik vond het heel interessant om te lezen en meer inzicht te krijgen in de conventies van onze Maatschappij en hun historische basis.