Een leuk voorleesboek

loveboeken 15 augustus 2025
Lisa en de ontsnapte letters

“Wist je dat er duizenden jaren geleden alleen maar hoofdletters waren? Er waren nog geen kopieerapparaten, dus moesten teksten met de hand overgeschreven worden. Om sneller te kunnen schrijven bedachten de oude Grieken kleine letters.”

Synopsis:
Wanneer Lisa op de zolder van de school een bijzonder boek ontdekt, blijken de letters te leven. Iedere letter heeft een eigen karakter: i krijgt snel ergens een punthoofd van en z doet niets liever dan slapen. Als een paar letters ontsnappen en er chaos ontstaat, gaan Lisa en haar klasgenoot Jip op zoek naar de maker van het boek. Kunnen ze samen de letters weer in het gareel krijgen? En vooral die ssstoute letter S, die naar Spanje wil?

Lisa en de ontsnapte letters is een ontwapenend (voorlees)verhaal wat heel veel kinderen (en volwassenen) zal aanspreken. Een verhaal dat makkelijk wegleest, spannende en vooral grappige elementen heeft waarbij ons alfabet een belangrijke rol speelt.

Lisa, het kleinste meisje van de klas, helpt de conciërge met het opruimen van de zolder. Daar vindt ze een magisch boek dat haar betovert. Maar dan merkt ze dat de letters leven en dat is het begin van een ongelofelijk avontuur.
De illustraties in het boek zijn ook prachtig, het enige jammere hieraan vind ik persoonlijk dat deze niet in kleur zijn, dan zouden deze mooier nog uitkomen.

Dit boek zou elke groep 3 leerkracht moeten bezitten en moeten kunnen voorlezen tijdens de eerste periode in groep 3 waarin alle letters centraal staan.

Lessuggesties:
Diewertje Mastenbroek heeft een leuke letterspeurtocht behorende bij het boek. Erg leuk om met je groep of je kind te doen.

Kinderen uit oudere groepen kunnen de letters nadoen en woorden veranderen door met de letters te spelen.

Natuurlijk kunnen de kinderen ook zelf een letterboek maken. Waar zouden volgens hen de letters blij mee zijn?

Meer recensies van loveboeken