Selnesviti en Streitisviti
Voor de vuurtorenliefhebbers en -boekenverzamelaars even een geheel andere recensie ;-)
Op de cover prijkt, volgens mij, de Streisisviti (vuurtoren), die staat op de zuidelijke kant van de baai, echter in het verhaal speelt er een andere, ook bij Breiddalsvik gelegen, vuurtoren een rol in het spannende verhaal. De vuurtoren Selnesviti , welke op de noordkant van de baai staat, voldoet geheel aan de omschrijving in het boek!
Al had ik het boek gekocht omdat er een vuurtoren op de cover stond en het verhaal zich op IJsland afspeelt kocht ik het ook omdat boeken die ik eerder las van Gerwin van der Werf mij veel genoegen verschaften. Dat is wederom gelukt. Het verhaal over een ingeslapen huwelijk zonder seks zit vol verwijzingen naar mythische verhalen. Een thema wat ik eerder in zijn boeken tegen kwam is het verwerken van een of meerdere miskramen, waarbij benadrukt wordt door de schrijver dat het belangrijk is ook hier oog te hebben voor de beleving en verwerking van het andere kind in het gezin.
Met oog voor de omgeving van het landschap, menselijke verhoudingen, het inleven in een verwarde geest en de eenzaamheid van individuen in een gezin heeft hij weer goed de spanning kunnen opbouwen en een bijzondere romangemaakt.