Sterke vrouwelijke personages en boeiend tijdsbeeld

ManonvB 28 maart 2025
Sarah Lark neemt de lezer in Tot Aan De Sterren mee naar het Schotland van de late 19e eeuw, een tijd waarin vrouwen moesten vechten voor hun ambities en zelfstandigheid. Het boek biedt een eerlijk en soms confronterend beeld van de beperkingen waarmee vrouwen destijds te maken hadden, vooral op het gebied van onderwijs en werk. Dit maakt het verhaal niet alleen meeslepend, maar ook inhoudelijk sterk en realistisch.

De vier hoofdpersonages – Ailis, Donella, Haily en Emily – zijn intrigerend en hebben elk hun eigen dromen en persoonlijkheden. Hun ontwikkeling door het boek heen is prachtig uitgewerkt. Vooral Emily, die uit een bediendenfamilie komt en een kans krijgt die haar leven kan veranderen, wist mij diep te raken. Haar doorzettingsvermogen en groei maken haar tot mijn favoriete personage. Haily's verhaal vond ik leuk om te lezen maar ze irriteerde me mateloos, wat laat zien hoe goed Lark haar personages neerzet. Niet iedereen is even sympathiek, maar allemaal voelen ze levensecht aan.

De schrijfstijl is meeslepend en de historische details zorgen ervoor dat je als lezer helemaal opgaat in het Schotland van die tijd. De manier waarop maatschappelijke thema’s worden verweven met persoonlijke verhalen maakt dit boek niet alleen een boeiende roman, maar ook een verhaal dat aanzet tot nadenken.

Hoewel sommige ontwikkelingen wat voorspelbaar waren, wist het verhaal me toch te verrassen en ontroeren. Ik kijk uit naar het volgende deel in de Wereldvrouwen-serie!

4,5 ster.

Tot Aan De Sterren is een prachtig geschreven historische roman met sterke vrouwelijke personages en een boeiend tijdsbeeld.

Bedankt Uitgeverij De Fontein voor het digitale recensie exemplaar!

Meer recensies van ManonvB