Bijzonder en fascinerend

ManonvB 15 november 2024
In deze debuutroman van Niña Weijers volgen we een periode uit het leven van Minnie Panis. Minnie is een jonge succesvolle kunstenares die speelt met de realiteit. Wanneer ze op het punt staat aan een nieuw kunstexperiment te beginnen, ontvangt ze een mysterieuze brief die haar verborgen verleden aan het licht brengt.

De Consequenties is een zeer indrukwekkende debuutroman. Weijers deinst niet terug voor het beschrijven van complexe thema's en haar schrijfstijl is poëtisch en rijk aan details. Filosofische overpeinzingen worden moeiteloos worden verweven met het bijzondere levensverhaal van Minnie.

"Wie kunst niet van leven onderscheidt maakt radicale beslissingen."

In het boek wordt veel verwezen naar zowel klassieke als hedendaagse kunst. Daarnaast spelen de vragen wat het betekent om kunst te maken en kunstenares te zijn, een grote rol.

Een van de meest fascinerende thema's vond ik de verkenning van de grens tussen werkelijkheid en fictie. Minnie Panis’ leven is een voortdurende performance waarin ze zichzelf afvraagt of ze leeft of acteert. In het boek worden gebeurtenissen en waarnemingen in twijfel getrokken, wat leidt tot een verhaal waarin de lezer zelf onderdeel wordt van de zoektocht naar ‘de echte’ Minnie.

De Consequenties is een roman over verdwijnen en terugvinden, leven en kunst, gezien (willen) worden en controle.. een absolute aanrader.

Bedankt Uitgeverij Rainbow voor het boek in ruil voor een recensie.

Meer recensies van ManonvB