Onthutsend

Marco8910 Marco8910
5 mrt 2026

Dit boek neemt je niet alleen mee, maar laat je als lezer ook voelen wat het is om te leven in Israel en de bezette gebieden. Dat komt door de vertelvorm van 1001 korte hoofdstukken, soms maar een zin of een foto. Het levert een realistische roman op rondom de ware gebeurtenissen van twee vaders die hun dochter verliezen door terreur.

Naast hartverscheurende situaties ook beetjes geschiedenis, zodat (cynische) achtergrond ontstaat bij dit slepende conflict. De roman is ingenieus opgebouwd als een spiegelvertelling met in de eerste 500 hoofdstukken Rami die centraal staat en in de tweede helft Bassam. Het doet je nadenken over je eigen vooroordelen, mediagebruik, vriendschap en vijandbeeld. Wat dat betreft is het boek verfrissend.

Drie sterren omdat je op de helft eigenlijk het hele verhaal hebt gelezen. Die constatering doet weliswaar geen recht aan Bassam en hoofdstukken die nog volgen en die je niet mag missen, maar de opgebouwde spanningsboog is weg. De extra feiten en weetjes in de tweede helft zijn soms wat geforceerd, waar ze in de eerste helft meer toevoegden.

Al met al een onthutsend verhaal, goed geschreven en uitstekend gedocumenteerd. Grijpt je bij de kladden, maar liet mij halverwege los.

Meer recensies van Marco8910