Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Waar een oude tekst toe kan leiden

Marianne 20 maart 2020
Arianna, conservator bij het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden, is bezig een grote tentoonstelling over Egypte samen te stellen. Een van de pronkstukken is een gouden beeldje van de godin Isis dat zij te leen hebben van het Museo Egizio in Turijn. Haar collega Thijs bekijkt het beeldje en maakt de opmerking dat hij het beeldje lichter vindt dan hij had verwacht. Arianne roept de hulp van een juwelier in, die na onderzoek bevestigt dat het beeldje niet massief is. Geheel tegen de regels in besluit zij het beeldje door de juwelier open te laten maken en vindt een kokertje met een opgerold stukje papyrus. Een paar woorden van de tekst snapt ze, maar ze vraagt Thijs het te vertalen. Hij maakt wat polaroid foto’s. Het lijkt het meest op een recept, maar waarvoor?
Arianna sluit alles goed weg in de kluis op haar kantoor, maar de volgende dag blijken zowel de papyrus als de foto’s gestolen. Thijs kan zich niet precies herinneren wat er op het papyrus vel stond, maar wel een deel.
Harm, de kamergenoot van Thijs, is plotseling naar Oxford vertrokken. Heeft hij iets met de diefstal te maken?
Arianne en Thijs gaan naar Oxford om Harm te zoeken. Als ze hem vinden, geeft hij toe alles gestolen te hebben. Niet voor eigen gewin, maar voor een geheim genootschap waar hij lid van is. Met wat er op de papyrusrol stond, kan een geestverruimend middel gemaakt worden. Ook Pharmafoods Ltd. uit Leiden heeft belangstelling, zij zien de economische voordelen van deze ontdekking. Zij doen al veel onderzoek naar dit soort middelen.
Arianne en Thijs zijn, zonder dit te willen of te hebben voorzien, terechtgekomen in een internationaal netwerk dat de vondst geheim willen houden. Met alle gevolgen van dien.

“Het Isisgeheim” is een beeldend geschreven thriller waarin je als lezer meegevoerd wordt door Leiden en Oxford. Het leuke van het boek is dat er veel historische achtergrondinformatie gegeven wordt over Egypte en dat dit op zo’n manier opgenomen is dat je ongemerkt veel leert.

Het boek begint met een proloog over de godin Isis. De korte hoofdstukken wisselen van perspectief en het verhaal bouwt daardoor goed op. De verhaallijnen met de argumenten waarom het beeldje, maar vooral de papyrus, zo belangrijk voor de verschillende mensen en organisaties zijn, komen aan het eind samen tot een mooi geheel.

Jeroen Windmeijer is van oorsprong antropoloog. Hij doceerde maatschappijleer en godsdienst. Als thrillerliefhebber van onder andere Dan Brown besloot hij zelf thrillers te gaan schrijven die zich in Nederland afspelen.
Jacob Slavenburg is cultuurhistoricus met tal van boeken over onder meer mystiek en spiritualiteit op zijn naam.
De samenwerking tussen beiden en hun grote belangstelling voor en kennis van Egypte en de godin Isis heeft tot het boek “Het Isisgeheim” geleid.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marianne

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.