Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Airport City, stad van mensen

Marianne 13 februari 2020
Meestal gaat een biografie over een persoon. Het boek dat Stephan Steinmetz geschreven heeft over Schiphol noemt hij ook een biografie. Op zich niet vreemd, want Schiphol is naast een luchthaven, dus een plek waar vliegtuigen aankomen en vertrekken, ook een plek waar mensen wonen, beslissingen nemen, reizen, een dagje doorbrengen, werken en bouwen aan de toekomst. Schiphol heeft een economisch en een recreatief belang, zorgt dat grenzen verlegd kunnen worden, maar beperkt mensen ook in hun woongenot. En dan is er natuurlijk de impact van Schiphol op natuur en milieu. Moeten er grenzen gesteld worden aan de uitbreiding of juist niet En hoe zit het met korte vluchten? Allemaal onderwerpen en vragen waarop ingegaan wordt.

“Schiphol” bevat een inleiding en twee delen “Lucht en Land” en “Lusten en Lasten”. In 24 hoofdstukken belicht Steinmetz alle facetten van Schiphol op een objectieve manier.
In de inleiding staat het verhaal van de familie De Rooij. Voorouders kwamen op het huidige Schiphol wonen in een arbeiderswoning. Nu is een nazaat van de familie de enige bewoner op Schiphol. Geen andere woning bleef staan, alles moest wijken voor de uitbreiding van Schiphol.
In de 100 jaar dat Schiphol bestaat, groeide het van een enkel vliegtuig met een paar passagiers naar 70 miljoen passagiers per jaar.

In deel 1, Lucht en Land, gaat Steinmetz in op de geschiedenis van Schiphol. Het ontstaan, hoe Schiphol bijna gesloten zou worden, waarom Schiphol steeds zijn zin kreeg en hoe mensen moesten verhuizen voor de uitbreidingen door de jaren heen. Er wordt speciaal aandacht besteed aan Jan Dullaert, “stationschef” en ontwerper van het hoekige banenstelsel.
In deel 2, Lusten en Lasten, komen de voor- en tegenstanders aan bod. De betovering van Schiphol en de actiegroepen die Schiphol willen stoppen.

Op de cover staat een foto van het oude Schiphol uit de begindagen. In het boek is een serie foto’s opgenomen, die de verhalen tot leven brengen.
Als je een van de tentoonstellingen hebt bezocht, die naar aanleiding van 100 jaar Schiphol geweest zijn, lees je in dit boek meer van de achtergrond.
Over de toekomst van Schiphol staat ook een en ander geschreven. Zeer regelmatig staat Schiphol in de schijnwerpers van het nieuws en terugkijkend op het verleden weet je dat de voor- en tegenstanders van uitbreiding de degens zullen blijven kruisen. In het licht van de huidige discussie over Vliegveld Lelystad is het boek ook actueel en iedereen die daarmee te maken heeft, doet er goed aan doen dit boek te lezen.

Stephan Steinmetz heeft een prettige en beeldend manier van schrijven. Geen droge opsomming van feiten, maar de verhalen van mensen die te maken hebben met Schiphol. Als medewerker of bewoner van een boerderij of dorp dat plaats moest maken. Dit maakt het boek indringend.

Stephan Steinmetz (1956) studeerde andragologie en was actief in journalistiek en lokaal bestuur. Tegenwoordig werkt hij als sociaalhistorisch onderzoeker. Eerdere boeken van hem zijn “Asterdorp” en “De brievenbus van mevrouw De Vries”.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marianne

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.