Advertentie

In “Uit het oog” lopen verschillende verhaallijnen naast elkaar.
In het heden het verhaal van Alice Bell, getrouwd met George. Nadat het lang niet gelukt is, verwacht zij een baby. Op de terugweg van een zakenreis kijkt zij uit het raam van de trein en ziet op het station een vrouw van haar leeftijd met rood haar. Alice is ervan overtuigd dat het Ruth is, een medestudente die 15 jaar geleden verdwenen is. Er wordt verondersteld dat zij bij een nachtelijke zwempartij in zee verdronken is. Bij thuiskomst vertelt zij George wat zij gezien heeft, maar hij zegt dat zij het niet goed gezien heeft. Maar wat heeft zich in het verleden afgespeeld? Klopt het dat George Ruth maar vaag kende?

De tweede verhaallijn speelt zich zo’n 15 jaar geleden af. In een Engels kustplaatsje studeren Naomi (de zus van Ruth), Ruth zelf en een groep vrienden en vriendinnen. Ze leven er nogal op los en de drank vloeit rijkelijk. Een aantal van de mannen nemen het niet zo nauw op seksueel gebied. Ze schromen niet om de meisjes met twee man sterk te verleiden, te verkrachten en daar foto’s van te maken. In het verleden speelde ook Kat, de beste vriendin van Ruth, een grote rol in haar leven.

In de derde verhaallijn lezen we vanuit haar perspectief en in de ik-vorm het verhaal van Naomi. Hoe zij aan het eind van de middelbare school een relatie krijgt met een onderwijzeres en zo ontdekt dat ze lesbisch is. Zij had een innige band met haar zus en de vermissing van Ruth drukt een zware en blijvende stempel op haar leven. Ook zij is zwanger.

Alice kan niet geloven dat het niet Ruth was die ze gezien heeft en gaat op onderzoek uit. Richard, die een relatie had met Ruth kan haar met een aantal dingen helpen. Dan zoekt zij ook contact met Naomi en samen gaan ze verder op onderzoek uit. Is het echt Ruth die door Alice en ook door anderen gezien is of heeft zij, zoals gezegd wordt, een dubbelganger?

Nicola Rayner heeft een vlotte en nieuwsgierig makende manier van schrijven. De verschillende personen in het boek zijn goed uitgewerkt, behalve Ruth.
Door de opbouw van het boek met de afwisseling van de verschillende verhaallijnen in verleden en heden krijg je steeds meer te weten wat er in het verleden gebeurd is en hoe verschillende mensen zich ontwikkeld hebben. Is iedereen oprecht of worden er zaken achtergehouden?
Langzaam maar zeker ontvouwt de plot zich, maar pas helemaal aan het eind wordt duidelijk wat zich echt afgespeeld heeft.
“Uit het oog” wordt verteld vanuit Naomi, Ruth, Alice en Kat. Hierdoor wordt zichtbaar dat de vrouwen de situaties verschillend beleven.
Het boek is niet te typeren als een thriller, omdat echte spanning ontbreekt. Het is meer een roman, waar een thriller-element (de verdwijning van Ruth) als rode draad doorheen loopt.

Nicola Rayner is geboren in Abergavenny in Zuid-Wales en is half Engels, half Welsh. Ze is freelancejournalist, gespecialiseerd in dans en reizen.
“Uit het oog” is haar debuut en belooft veel voor de toekomst.

Reacties op: Als het verleden niet afgesloten is

29
Uit het oog - Nicola Rayner
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker