Bloedstollende thriller met een race tegen de tijd

MarieJoseJansen 17 juni 2025
Samuel Bjørk is het pseudoniem van de Noorse singer-songwriter Frode Sander Øien (1969). De 6 delen van zijn succesvolle Munch & Krüger-serie zijn in meer dan 20 landen vertaald en tv-series zijn in de maak. Hoewel de eerste drie boeken echt een trilogie zijn, schrijft hij ze allemaal als standalone. Het vorige boek, De terugkeer van Mia, komt feitelijk na De laatste ochtend, wat dan weer na het fenomenale Sneeuwwit gelezen kan worden, maar de meningen zijn verdeeld over de beste volgorde en elk deel is heel goed los te lezen. Het volgende boek is reeds in de maak!

In De laatste ochtend begint het verhaal met een knal die alles op scherp zet. In de metro van Oslo stapt een vrouw in met een bomvest wat om 09.07u af gaat. Journaliste Jessica Blomqvist krijgt een telefoontje van iemand die beweert achter de aanslag te zitten en dat er elke 24 uur een bom af zal gaan. Holger Munch is op vakantie en Mia Krüger bracht haar zus naar een afkickkliniek, maar iedereen wordt met spoed opgeroepen en moet deelnemen aan de zoektocht. Op de keukentafel van de vrouw vinden Munch en Krüger drie voorwerpen. De terrorist speelt met ze en lijkt aanwijzingen te geven, maar ondanks Mia's inzichten kunnen ze een volgende explosie niet voorkomen. Een bloedstollende klopjacht om de dader te vinden en een race tegen de klok om volgende slachtoffers te voorkomen vergen het uiterste van het hele team.

Bjørk is een visuele schrijver en dat merk je aan filmische scènes en uitgebreid beschreven details. Het boek is opgedeeld in delen met korte hoofdstukken en wisselende perspectieven. We leren de slachtoffers kennen en dat geeft een extra beklemmend effect omdat je weet wat er gaat gebeuren. We puzzelen mee en het sterke plot kent een ontknoping die je nog zal verrassen. De personages zijn steengoed uitgewerkt. De karakters, hun fase in het leven, wie ze zijn zorgen voor diepgang. De uitgebreide details tonen duidelijke scènes, maar het verhaal heeft toch genoeg vaart door de directe dreiging en de korte tijd om antwoorden te vinden.

Al met al een spannende, sterke thriller met een goed opgebouwd plot, een pakkende ontknoping en interessante personages.

Meer recensies van MarieJoseJansen

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.