Mooie start van een hartverwarmende feelgoodserie

MarieJoseJansen 08 juli 2025
'Vertel mij wat’ is het hartverwarmende eerste deel van de Boekencafé-serie van feelgoodauteur Anne West.
De onzekere auteur Juul woont in een gezellige loft boven het Boekencafé van haar beste vriendin, ex-model Lauren. Door een pestverleden schrijft ze haar bestsellers onder een pseudoniem. De nieuwe uitgever wil meer aan marketing doen en wanneer zij een glamourleven bedenkt met Lauren als gezicht om een ideaalplaatje te presenteren, denkt Juul dat het waarschijnlijk het beste is, maar het doet wel pijn. Voor een relatie voelt ze zich ook te min. Tot ze cabaretier Ids tegen komt bij een bankje en ze een bijzondere klik voelen. Hij is naar Deventer gekomen om zijn wonden te likken en een nieuw leven op te bouwen. Kunnen Juul en Ids samen iets opbouwen?

Net als bij haar Theetuin-serie zet Anne West ook hier weer een heerlijke, op en top feelgoodsfeer neer. Het verhaal leest heel vlot door de fijne schrijfstijl, de hartverwarmende personages en de gezellige setting. Er gebeurt genoeg. Met een prikkelende proloog word je nieuwsgierig gemaakt en daarna volgen we afwisselend de perspectieven van Juul en Ids, waardoor we hen goed leren kennen. Ook Lauren heeft een bepalende rol in het verhaal. Elke booklover wordt natuurlijk helemaal blij van het boekencafé en de huiskat steelt geregeld de show. Anne West schuwt het niet om actuele, maatschappelijke thema's aan te kaarten zoals onzekerheid, pesten, Me Too en de cancelcultuur. Beetje bij beetje slaan Juul en Ids zich dapper door de problemen heen en leren ze zichzelf en elkaar beter kennen. Als lezer leef je helemaal mee en wil je soms een aansporing geven. De epiloog zorgt ervoor dat het verhaal mooi afgerond wordt, al weet je dat er nog van twee vervolgdelen genoten kan worden.
Al met al is 'Vertel mij wat' een hartverwarmend feelgoodverhaal vol humor, gezelligheid, innemende personages en voldoende ruimte voor maatschappelijke thema's.

Meer recensies van MarieJoseJansen