Perfect einde van een geweldige serie.
'Niet te filmen’ is het derde en laatste deel van de Boekencafé-serie van Anne West. In deze heerlijke feelgoodserie is Lauren's Boekencafé in Deventer het gezellige middelpunt waar hartverwarmende personages elkaar vinden, hechte vriendschappen gesloten worden en liefde ontstaat. Ze steunen elkaar vol hoop en humor en groeien ondanks de herkenbare kwesties waar ze mee worstelen. Het Boekencafé brengt geluk.
In ‘Niet te filmen' volgen we actrice Abbey, een vriendin van Scott. Succesvol door rollen in romcoms, maar het is loodzwaar sinds ze reuma heeft en ze worstelt met haar imago en ideeën over relaties. Weg van de schijnwerpers bij Scott in het theatertje van het Boekencafé probeert ze antwoorden te vinden. Ook uitgeefster Melanie is ondergedoken in het Boekencafé nu ze vastgelopen is in haar strak georganiseerde leven. En Jurre, voormalig globetrotter en de broer van Juul, woont nu naast het Boekencafé. Drie mensen op zoek naar zingeving, nieuwe richting en liefde misschien?
Dit is misschien wel het beste boek van de hele serie. Verteld vanuit Abbey, Melanie en Jurre krijgen we een goed beeld van deze drie mensen die het nodige hebben meegemaakt en voor levensbepalende keuzes staan. Abbey moet leren leven met een chronische ziekte, Melanie moet uit zien te vinden wat ze nu eigenlijk zelf wil met haar leven en Jurre moet leren wat thuis is, na jarenlang onderweg te zijn geweest. Ze vinden steun bij elkaar, houden elkaar spiegels voor en zijn onderdeel van elkaars verandering. Dit alles tegen de achtergrond van het zo geliefde Boekencafé waarbij de andere personages gelukkig in bijrollen weer van de partij zijn. De feelgoodvibes zijn zeker aanwezig en er is genoeg humor door de katten, maar realistische kwesties en een serieuze ondertoon zorgen voor diepgang. De personages zijn kwetsbaar en levensecht. Met vallen en opstaan vinden ze hun kracht en dat is door Anne West met vlotte pen realistisch en liefdevol beschreven. Hartverwarmend, herkenbaar en ontroerend, met de juiste balans tussen lichte humor en serieuze kwesties, vaart en diepgang, realistische groei en feelgood romantiek. Al met al het perfecte einde van een geweldige serie.
Hartelijk dank aan Zomer Keuning uitgeverij voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.