Dagboek van een wetsdokter

Marieke Leest 21 november 2025
Diona D’Hondt werkt als wetsdokter en neemt ons mee achter de schermen van haar job. Van zelfdoding tot intrafamiliaal geweld, van overdosis tot moord.

Aangrijpende waargebeurde verhalen die de wetsdokter dagelijks meemaakt. Heftig om te lezen soms. Het is geen boek dat je aan een stuk leest. Zelfs al lees ik zoveel thrillers die stuk voor stuk spannend zijn, waar het bloed soms vloeit en seriemoordenaars de ergste dingen uitsteken, toch vond ik dit boek soms moeilijk om te lezen. Dit gaat om echte mensen. Mensen met familie, ouders, kinderen,… het is verrassend voor hoeveel situaties de wetsdokter wordt opgeroepen. Bij elk vermoeden van niet-natuurlijk overlijden, moet de wetsdokter hun licht op de zaak werpen. Maar ook nog levende slachtoffers worden soms onderzocht.

Ondanks de soms schrijnende situaties is dit boek ook met een zekere luchtigheid geschreven. Inclusief een grapje dat verteld wordt tussen de onderzoeken door om de job te kunnen volhouden. De afstand die de dokter probeert te bewaren tegenover de slachtoffers/dossiers terwijl er af en toe toch eentje insluipt die haar meer raakt. Ook vertelt ze dat een wetsdokter heel vaak beschikbaar moet zijn, dag en nacht. De combinatie met een gezin is niet altijd gemakkelijk.

Meer recensies van Marieke Leest