Vuur
Telkens als ik een boek van John Boyne vastpak dan kan ik niet anders zeggen dan: Wat kan deze man schrijven! En met de elementen-serie vind ik het zelfs nog straffer dat deze kortere verhalen mij meteen weten te pakken!
Freya is een huidtransplantatie arts die mensen behandelt met brandwonden. Als ze een jong kind behandelt die al voor de derde keer met een “ongelukje” in het ziekenhuis behandelt, beseft ze dat ze onbedoeld verkeerde vooroordelen had.
Verder in het verhaal lees je dat Freya iets vreselijks met haar meedraagt door wat er in het verleden is gebeurd en hoe haar huidige leven eruitziet… dat kan/wil je niet voorspellen. Het is choquerend. Ze houdt haar privéleven dan ook enorm afgeschermd. Freya speelt met vuur en wat ze niet beseft is dat dit soms opnieuw tegen zich kan keren. En dit op verschillende manieren.
De roman start zoals een gewone roman over een arts in een ziekenhuis. Als je Aarde en Water al hebt gelezen dan weet je dat er steeds wat achter het gedrag van mensen zit. In dit geval niet anders. Maar wees gewaarschuwd want het verhaal is met momenten enorm heftig en akelig.
Het is een verhaal dat je laat nadenken over grensoverschrijdend gedrag in verschillende vormen en over hoe mensen gevormd worden door hun verleden.
Een verhaal dat je niet direct loslaat als je het boek toeklapt. John Boyne weet met dit boek in het hoofd van de lezer te kruipen en deze met een ongemakkelijk tot zelfs weerzinwekkend gevoel op te zadelen.