Een huiveringwekkende samenwerking rondom een virus en vaccinatie

Marieke Scheers 02 november 2021 Hebban Team
De Nederlandse thriller auteur Jens Vern, pseudoniem van Sander Verheyen, debuteerde in 2020 met de techno thriller de Macht van K. Een sterk debuut dat de lat hoog legde voor een tweede thriller. Dat boek is er nu: Nevenschade, over politiek en de macht van Big Pharma.

Het boek start met een proloog over gebeurtenissen van zestien maanden geleden. We maken hier als lezer kennis met diverse personages. Minister President Michael Koenen, de Amerikaanse miljonair David Fernstadt en zijn schoonzoon Chris. Het luidt het begin in van een huiveringwekkende samenwerking die betrekking heeft op een virustracking app en een antivirus vaccin met grote gevolgen.

In de vervolghoofdstukken, die allemaal niet zo lang zijn, komen een grote diversiteit aan personages langs, die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. Onderzoeksjournalist Matthew Dawson die nog rouwt om het verlies van zijn vrouw, Alex van Casteren, rechterhand van de minister president die twijfels heeft over de koers die wordt bevaren, Mark van Dinter, arts in een particulier Amerikaans ziekenhuis, zijn slimme neef Rico en Sarah van der Horst, die werkt aan een vertaling van een verontrustend Chinees document. Er komt in korte tijd heel veel informatie op de lezer af, maar een ding is duidelijk, er spelen grote belangen rondom het virusvaccin. Het tempo ligt hoog, maar alles is goed te volgen. De personages zijn voldoende uitgewerkt om een goed beeld van ze te krijgen en te kunnen begrijpen waarom ze bepaalde dingen doen.

Een aantal vreemde ongelukken en overlijdens zijn de aanleiding tot onderzoek. Mark, Matthew, Rico en Sarah beginnen te begrijpen dat er veel meer speelt dan wordt vrijgegeven door de overheid. Een oud sanatorium in Maasburgh is de basis van een enorm complot. Het wordt een race tegen de klok om de verantwoordelijken te stoppen, maar tegen welke prijs? Samenwerking blijkt de sleutel, maar dan moeten de hoofdpersonages nog wel weten te overleven.

Het verhaal heeft een sterke opbouw, door de afwisseling van perspectief tussen de personages, krijgen we als lezer gedoseerd informatie binnen en samen met hen valt er een complot te ontdekken waar je kippenvel van krijgt. Een ongemakkelijk gevoel rijst, want het plot heeft een hoop overeenkomsten met de situatie waarin we ons nu bevinden. Een nieuw dodelijk virus, grootschalige vaccinatie campagne en veel onzekerheid.

Ook de spanning wordt zorgvuldig en gedoseerd opgevoerd. Vooral naar het einde toe, als de klokt tikt en men weet wie de tegenstanders zijn, is het boek eigenlijk niet meer weg te leggen. De epiloog die acht maanden later speelt is dan ook even voor pure ontspanning en zou als einde van een feelgoodroman niet misstaan, want er is wel heel veel happy end in te vinden. Is dat erg? Nee totaal niet, het is een mooie afronding van deze thriller.

Nevenschade is een waardige opvolger van De macht van K. en belooft een hoop voor de volgende boeken van deze schrijver.

Meer recensies van Marieke Scheers